Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Pre Slovákov sa stáva hovädzina LUXUSOM: Kilo roštenky sa šplhá ku 20 eurám!

Potravinári sa boria s problémami a Slováci to už dlhšie pociťujú. Z prognóz sa zdá, že mäso bude ešte drahšie.

Ilustračný obrázok k článku Pre Slovákov sa stáva hovädzina LUXUSOM: Kilo roštenky sa šplhá ku 20 eurám!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nákup základných potravín zabolí bežného Slováka čoraz viac. Medzi potraviny, ktoré zdraželi zvlášť dramaticky, patrí aj mäso. Svoje o tom vedia aj naši potravinári, tí však ceny stlačiť nedokážu a bojujú aj z konkurenciou lacného mäsa z dovozu. Na prognózu ďalšieho zdražovania mäsa upozornila RTVS.

Hovädzina luxusom

Dôsledkom je, že Slováci napríklad oželejú hovädzinu. Odrádza ich cena a tá ešte porastie. Zdražovanie zrejme čaká aj ďalšie druhy mäsa, priplatíme si najmä za bravčové karé.

Za kilo hovädzej roštenky zaplatíte najmenej 18 eur. O euro viac necháte za falošnú sviečkovicu. A to už rodinný rozpočet pocíti.

„V priebehu roka 2022 evidujeme rast ceny hovädzieho mäsa na kosti až na úrovni 45 percent. Zároveň v priebehu mesiaca február očakávame ďalší nárast odbytovej ceny hovädzieho mäsa a to na úrovni približne 10 percent,“ uviedla pre RTVS Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Dôvodom zdražovania sú vysoké vstupné ceny od slovenských chovateľov, nepomáhajú ale ani zvýšené ceny energií.

Ohrození pekári

V neľahkej situácii sú aj pekári. Tí sa dokonca cítia vykorisťovaní a vo veci dodávok energií sa rozhodli konať. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) preveruje konanie dodávateľov energií. Pokiaľ sa preukáže zneužívanie dominantného postavenia dodávateľov energií, obrátia sa na Protimonopolný úrad SR a na dočasne povereného ministra hospodárstva Karela Hirmana. Informoval o tom predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

„V súčasnosti pekárske, cukrárske a cestovinárske prevádzky dostávajú obrovské vyúčtovacie faktúry a zároveň medziročne 6– až 10-násobne vyššie zálohové faktúry, ktoré jednoducho nemajú z čoho financovať. Ak prevádzky skrachujú, pretože v priebehu roka zatvoria pre nedostatok financií, komu budú dodávatelia energií vracať preplatky? Kto bude ľudí zásobovať chlebom a pečivom? Odmietame robiť finančnú zaisťovňu energetickým molochom len preto, že majú dominantné postavenie v regiónoch,“ spresnil Lapšanský.

Poznamenal, že SZPCC už absolvovalo rokovanie s ministrom hospodárstva Hirmanom, uspokojivé riešenie situácie je však podľa neho zatiaľ v nedohľadne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM