TOS Správy Zo Slovenska

Zemetrasenia na SLOVENSKU? Toto sú najrizikovejšie časti krajiny! Môže prísť ničivá SKAZA?

Svet sa stále spamätáva z ničivého zemetrasenia, ktoré nedávno zasiahlo Turecko a Sýriu. Máme sa báť katastrofy podobných rozmerov aj na Slovensku alebo sme v bezpečí?

Ilustračný obrázok k článku Zemetrasenia na SLOVENSKU? Toto sú najrizikovejšie časti krajiny! Môže prísť ničivá SKAZA?
Zdroj: TASR/AP

Oblasť, ktorú nedávno zasiahli ničivé otrasy s desaťtisícami obetí, je jednou z najnáchylnejších na zemetrasenia v dôsledku usporiadania tektonických platní.

Dá sa to vylúčiť

„Na území Slovenska tektonický zlom podobných rozmerov, ako východoanatólsky zlom, nemáme. Aby vôbec vzniklo takéto silné zemetrasenie potrebujete mať seizmicky aktívny zlom veľkých rozmerov, ktoré sa práve vyskytujú na hraniciach litosferických dosiek,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes24 Kristian Csicsay, vedúci Oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) s tým, že zemetrasenie s epicentrom na území Slovenska a magnitúdom 7,8 (ako zemetrasenie v Turecku) sa dá prakticky vylúčiť.

Najnáchylnejšie oblasti

Slabšie otrasy Zeme však z času na čas pociťujú aj Slováci alebo sa o nich informuje. Ktoré sú najnáchylnejšie oblasti v rámci našej krajiny?

„Medzi najviac seizmicky aktívne oblasti Slovenska patria oblasť Malých Karpát, okolie Komárna, oblasť stredného Slovenska – Horehronie, oblasť Žiliny a oblasť Vihorlatských vrchov, ale i iné regióny, kde sa raz za čas vyskytnú zemetrasenia, ktoré sú aj pocítené obyvateľmi Slovenska. Sem patria napríklad Horná Nitra, Stredné Považie, či Orava,“ vymenoval K. Csicsay.

Obete aj veľké škody

V minulosti na území Slovenska došlo aj k zemetraseniam, ktoré si vyžiadali obete a spôsobili veľké škody. „Najničivejšie takéto zemetrasenie bolo v roku 1763 s epicentrom pri Komárne a odhadovaným magnitúdom 6,2, ktoré si vyžiadalo podľa najnovších poznatkov 200 až 300 obetí (niektoré staršie pramene uvádzajú 63 obetí), zničilo 7 kostolov a približne 300 domov a ďalšie budovy boli poškodené v blízkosti epicentra,“ priblížil vedúci Oddelenia seizmológie Ústavu vied o Zemi SAV.

Posledné zemetrasenie s magnitúdom viac ako 5 a epicentrom na území Slovenska bolo pri Dobrej Vode (okolie Trnavy) s magnitúdom 5,7, ktoré je u nás najsilnejšie prístrojovo zaznamenané zemetrasenie a zároveň najsilnejšie zemetrasenie v 20. storočí. „Zemetrasenie spôsobilo vážne škody v Dobrej Vode, z viacerých obcí hlásili zmenu úrovne spodnej vody, dokonca v epicentrálnej oblasti sa objavili nové vodné zdroje,“ ozrejmil Csicsay.

Na Slovensku boli podľa jeho slov spozorované aj silné zemetrasenia s epicentrom mimo Slovenska. Naposledy s epicentrom v Chorvátsku. „Najsilnejšie z nich bolo v roku 2020 s magnitúdom 6,2, ale boli pocítené aj zemetrasenia s epicentrom vo vtedajšej Juhoslávii (1979, magnitúdo 6,9), v Rumunsku (1977, magnitúdo 7,2) a dokonca aj s epicentrom v Taliansku (1976, magnitúdo 6,4),“ uviedol Csicsay.

Najsmrteľnejšie zemetrasenia

V rámci celej planéty sa medzi miesta, ktoré sú najviac náchylné na zemetrasenia, považujú Nový Zéland, Indonézia, Turecko, Irán, Čína, Filipíny, Peru a západné pobrežie USA.

A toto sú najsmrteľnejšie zemetrasenia v rámci modernej doby.

Lokalita Rok Počet obetí
Tangshan, Čína 1976 najmenej 300 000
Haiyuan, Čína 1920 273 400
Indický oceán 2004 227 898
Haiti 2010 100 000 – 316 000
Messina, Taliansko 1908 123 000

Foto: ilustračné

Zemetrasenie v Turecku
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM