Magazín

TOP fakty o spánku, ktoré musíte vedieť: Naozaj zaberá počítanie ovečiek? + KVÍZ

Spánok je jednou z najzáhadnejších vecí. Faktom však ostáva, že bez kvalitného oddychu by naše telo jednoducho nedokázalo fungovať. Vybrali sme pre vás tie najväčšie zaujímavosti zo sveta spánku a snov.

Ilustračný obrázok k článku TOP fakty o spánku, ktoré musíte vedieť: Naozaj zaberá počítanie ovečiek? + KVÍZ
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V nedeľu 21. marca si pripomenieme Svetový deň zdravého spánku. V roku 2001 ho vyhlásila Medzinárodná nadácia pre duševné zdravie z dôvodu snahy upozorniť širokú verejnosť na dôležitosť spánku.

Je známym faktom, že kvalita spánku ovplyvňuje náš život. Má výrazný vplyv na fyzické a aj psychické zdravie.

Pozrime sa preto na niekoľko zaujímavostí, ktoré sú úzko späté práve so spánkom. Ktoré nápady sa ich tvorcom prisnili a kto vydržal bdieť najdlhšie?

TOP 20 zaujímavostí o spánku:

  1. O tomto by vedela rozprávať každá matka. Je vedecky dokázané, že za prvý rok od narodenia dieťaťa rodičia stratia až 750 hodín spánku! Nášmu drobcovi tak môžeme ticho závidieť. V priemere totiž spí 10 až 19 hodín denne.
  2. Spánkom strávime v priemere až tretinu nášho života.
  3. Približne 12 % populácie sa snívajú iba čiernobiele sny. Zaujímavo vyznieva fakt, že pred vynájdením farebnej televízie sa čiernobiele sny snívali až trom štvrtinám svetovej populácie.
  4. Určite sa vám už niekedy stalo, že ste dlho do noci vysedávali pred televíziou, keď vás zrazu prepadla myšlienka na niečo chutné. Nie je to nič nezvyčajné. Málo spánku a únava s tým spojená totiž vyvoláva pocit hladu.
  5. Traduje sa, že keď neviete zaspať, mali by ste skúsiť počítať ovečky. Nuž, sklameme vás. Vedci totiž zistili, že tento spôsob snahy o rýchle zaspanie je vysoko neefektívny!
  6. Pokiaľ by ste si chceli počas pracovnej doby dopriať malého „šlofíka“, presťahujte sa do Japonska. Práve v krajine vychádzajúceho slnka je tento malý prehrešok dovolený. Miestni ho totiž považujú za znak únavy z dobre vykonanej namáhavej práce.
  7. Vedeli ste o tom, že nespavosť najčastejšie postihne nežnejšie pohlavie? V prípade žien je šanca na nespavosť oproti mužom dvojnásobná.
  8. Kto by si pred zaľahnutím do postele neprial sladké sny? Niektoré výskumy dokázali, že desivé sny sa nám snívajú oveľa častejšie ako tie príjemné. Nočné mory trápia hlavne ľudí, ktorí pravidelne ponocujú.
  9. Pokiaľ v sne vidíte tvár človeka, mali by ste vedieť, že to nie je náhoda. V snoch sa nám totiž objavujú iba tie tváre, ktoré sme už niekde počas života videli.
  10. So spánkom je spojená aj jedna nepríjemná duševná porucha. Reč je o hypnofóbii. Ľudia, ktorí ňou trpia, majú patologický strach zaspať. V snoch sa totiž cítia veľmi zraniteľní a bezmocní.
  11. Pokiaľ by ste sa počas piatich nocí v rade dobre nevyspali, tri alkoholické nápoje by mali na vaše telo rovnaký efekt ako 6 rovnakých alkoholických nápojov vypitých u dobre vyspatého a oddýchnutého človeka.
  12. Myslíte si, že spánok na oddelených posteliach je niečo ojedinelé? Omyl! V Spojených štátoch amerických tak spí až 25 percent manželských párov.
  13. Chcete sa s niekým podeliť o svoj sen? Tak si ho hneď po zobudení radšej dobre zapíšte. Je dokázané, že po piatich minútach od zobudenia si pamätáme iba polovicu snov. Po uplynutí 10 minút od zobudenia je to však už iba jedna desatina!
  14. Viete, čo je to melatonín? Jedná sa o takzvaný spánkový hormón, ktorý sa tvorí v mozgu.
  15. Chrápajúci partner môže spôsobiť poriadne problémy. Možno si to ani neuvedomujete, no vaše telo sa v blízkosti chrápajúceho človeka preberie v priemere 20-krát za noc, čím výrazne znižuje kvalitu spánku.
  16. Rekord na najdlhší čas strávený bez spánku drží istý Randy Gardner. V tej dobe 17-ročný mladík v roku 1964 pod dozorom profesora z Harvardskej univerzity nespal neuveriteľných 264 hodín!
  17. Chceli by ste sa dostať do Guinessovej knihy rekordov? Odriekaním spánku to ani neskúšajte. Pre veľké zdravotné riziká súvisiace s predlžovaním bdenia bola táto disciplína zo svetoznámej knihy rekordov odstránená.
  18. Snívaním strávime počas osemhodinového spánku približne dve hodiny. V tomto časovom úseku sa nám sníva v priemere 6 až 8 snov.
  19. Pokiaľ pravidelne spíte dlhšie ako osem hodín denne, výrazne zvyšujete riziko vzniku cievnej mozgovej príhody.
  20. Náš mozog nedokáže jednoducho „vypnúť“. Svedčí o tom aj množstvo nápadov, ktoré vznikli počas spánku. Za všetky spomeňme napríklad melódiu piesne Yesterday od skupiny Beatles, Larry Page takto prišiel na nápad, z ktorého vznikol Google a hovorí sa, že Mendelejevovi sa rovnako prisnila periodická sústava prvkov.

Myslíte si, že ste čítali pozorne? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Ako dobre poznáte zaujímavosti o spánku?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM