Monika Hanigovská Lifestyle

Varovné signály: Nechty dokážu odhaliť nepríjemné a vážne choroby!

Neignorujte vzhľad nechtov! Mnohé choroby sa odzrkadľujú práve na nich!

Ilustračný obrázok k článku Varovné signály: Nechty dokážu odhaliť nepríjemné a vážne choroby!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Krásne upravené nechty dotvárajú náš celkový vzhľad. Nejedenkrát nás potrápi záder, zlomený necht i olupujúci sa lak. Mali by sme si však toho všímať podstatne viac!

Možno si to niektorí ich nositelia neuvedomujú, no sú takpovediac častým zrkadlom nášho zdravia. Venujete im dostatočnú pozornosť?

Bledé nechty

Všimli ste si, že sú vaše nechty akési biele či bledé? Nečakajte a vyhľadajte odborníka! Takéto sfarbenie môže poukazovať hneď na niekoľko chorôb.

Sú sprievodným javom srdcového zlyhania, ochorenia pečene a chudokrvnosti. Pozor, ak majú nechty tmavší okraj, môžu poukazovať na hepatitídu.

Vedeli ste aj o tomto?

Žlté a modré

Dlhé roky sa žlté nechty spájali najmä so silnými fajčiarmi. Postihujú však i cukrovkárov a ľudí s poruchami močového ústrojenstva.

No za nepekným sfarbením je aj nechtová pleseň (onychomykóza) a plesňová infekcia. Títo nevítaní spoločníci vedia poriadne strpčovať život.

Takéto zafarbenie nie je jediným problémom. Majú vaše nechty modrastý odtieň? Telo vám pravdepodobne už dlhší čas naznačuje, že potrebuje neodkladnú pomoc! Takéto zafarbenie svedčí o nedostatočnom okysličení, ťažkostiach s pľúcami i srdcom.

Jamky a priehlbiny

Spozorovali ste poklesnutie nechtovej platničky, jamky a priehlbiny? Zoznámte sa s nechtovou psoriázou. Choroba napáda ruky a nohy, pričom na postihnutých miestach vznikajú šupinaté kožné ložiská.

Pozor, ochorenie sa môže neskôr prejaviť na kĺboch a to vo forme psoriatickej artritídy. Včasná liečba je preto viac ako žiadaná!

Krehké nechty

Kto by aspoň raz v živote nemal lámavé nechty? Mnohí siahame len po posilňujúcich lakoch, no nerozmýšľame nad príčinou. Niekedy stačí doplniť vitamíny a minerálne látky.

Inokedy je problém oveľa vážnejší. Krehké nechty môžu byť predzvesťou štítnej žľazy, osteoporózy či artritídy.

Fliačky

Biele fliačky vznikajú vtedy, ak telu chýbajú vitamíny. Siahnite po vitamíne A, vitamíne B a zinku. V prípade, že máte „vyzdobené“ všetky nechty, telu pravdepodobne chýba vápnik.

Lekári si však všimli nepríjemnú súvislosť. Majitelia takýchto bodiek trpia častejšie ekzémom a inými kožnými chorobami.

Pozorujte nechty podľa tvaru a povrchu. Zdravé nechty sú hladké, rovnako hrubé, mierne klenuté a ružovej farby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM