Monika Hanigovská Lifestyle

VIDEO: Ako po korone správne rozcvičiť pľúca a dýchanie?

Stiahnite si zadarmo praktickú príručku cvikov pre pacientov s postcovidovým syndrómom. Podľa jej autorov môže stopnúť komplikácie po prekonaní korony.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Ako po korone správne rozcvičiť pľúca a dýchanie?
Zdroj: YouTube.com/Reprofoto Fakultní nemocnice Olomouc

Pacienti nebojujú s koronou len počas infekcie, ale niektorých dokáže potrápiť aj po prekonaní ochorenia. Najčastejšie sa postcovidový syndróm prejavuje únavou, vyčerpaním, zhoršením dýchaním a celkovou zníženou výkonnosťou.

Pomocnú ruku preto podávajú tí najpovolanejší. V týchto dňoch lekári predstavili sadu cvikov pre pacientov vyliečených z ochorenia COVID-19. Pravidelné cvičenie môže totiž podľa autorov brožúry zabrániť ďalším komplikáciám.

Cvičenie proti chorobe

„Vhodné cvičenie môže podľa špecialistov zabrániť pľúcnej fibróze (zahŕňa množstvo ochorení, ktoré v pokročilom štádiu vedie ku zhrubnutiu tkaniva pľúc a jeho zjazvovateniu, pozn. red.) a pozápalovému stuhnutiu pľúc, ktoré sú vážnymi komplikáciami u pacientov vyliečených z infekcie COVID-19,“ informuje Fakultná nemocnica Olomouc. Autormi cvikov sú odborníci z tamojšej nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci.

Praktická príručka zahŕňa nácvik správneho dýchania, silový tréning a odporúčania vytrvalostných aktivít. Stiahnuť si zadarmo praktickú príručku môžete TU.

Začnite sa hneď hýbať

„Problém nastáva v tej chvíli, keď sa na pľúcach začnú vytvárať drobné jazvy a jemné pľúcne tkanivo začne tuhnúť," opisuje primár Kliniky pľúcnych ochorení a tuberkulózy FN Olomouc Milan Sova príčiny pľúcnej fibrózy. Pľúcna fibróza podľa jeho slov poškodzuje pľúca natrvalo.

A preto odporúča všetkým, ktorí už COVID-19 prekonali, aby sa začali čo najskôr hýbať, posilňovali pľúca správnym dýchaním a neodopierali si čerstvý vzduch.

Prečítajte si aj

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM