MI Ako ušetriť

Výbava pre školáka môže stáť polovicu. Využite skrytý príspevok!

Nakúpiť všetky potrebné zošity, tašky a pomôcky pre školopovinné dieťa môže hravo stáť aj viac ako 150 eur. Ale nemusí to tak byť, ak vezmete rozum do hrsti.

Ilustračný obrázok k článku Výbava pre školáka môže stáť polovicu. Využite skrytý príspevok!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Rodičia prváčikov to majú finančne ľahšie. Štát im prispeje sumou sto eur na nákup školských potrieb pre ich dieťa. Peniaze dostanú na účet v polovici októbra a nemusia o ne nijako žiadať. Automaticky sa im o túto sumu navýši prídavok na dieťa.

Skrytý príspevok

Zatiaľ čo o štátnom príspevku na prváčika zrejme každý rodič vie, veľa matiek a otcov netuší, že podobnú dávku poskytuje aj nemálo obcí, či mestských častí.

Preto s trochou zveličenia možno tieto peniaze nazvať aj „skrytým príspevkom“. Zvyčajne ich totiž nikto nepropaguje a suma môže byť aj do 50 eur.

Na rozdiel od štátneho príspevku si o obecné peniaze na prváčika musí rodič iniciatívne požiadať sám a má na to čas aj niekoľko mesiacov. Najprv je však treba zistiť, či obec alebo mestská časť vôbec takúto dávku vypláca, čo je uvedené na jej webstránke.

Ak áno, podmienky na získanie príspevku bývajú pomerne jednoduché – jeden z rodičov alebo dieťa musia mať v danej obci/mestskej časti trvalý pobyt. Rovnako aj škola, do ktorej školáčik nastupuje, musí byť v zriaďovateľskej pôsobnosti danej obce/mestskej čas­ti.

Hľadajte dobré akcie

Ak zoberiete dieťa na nákup školských potrieb do kamennej predajne, zrejme odídete s tou najkrajšou taškou, peračníkom a obalmi s obrázkami obľúbených hrdinov. Často však ide o najdrahšie a ergonomicky nie najlepšie výrobky.

Preto sa pokúste vybaviť tieto nákupy na internete a hľadajte pritom výhodné akcie. Skúste sa zamerať napríklad na zvýhodnené školské sety, kde v jednom balíku zakúpite viacero položiek. Výrobcovia vtedy poskytujú mimoriadne zľavy.

Veľmi dobrou voľbou je aj nákup školskej tašky z druhej ruky. Bude už síce niesť známky nosenia, ale pri troche snahy sa dá nájsť pekný a kvalitný model za zlomkovú cenu.

Deťom sa v tomto veku rýchlo mení vkus a často už do druhej triedy nechcú nosiť tašku s obrázkom, ktorý sa im pred rokom tak páčil. Rodičia tak môžu predávať tašku v stave „skoro ako nová“.

Prekutrajte domácnosť

Pre dieťa (i pre rodičov) je začiatok školy veľká udalosť a je pochopiteľné, že všetky školské veci chce mať nové a čo najkrajšie. Ak však rodina čelí finančným limitom, splniť tieto sny môže byť nereálne.

Skúste sa s dieťaťom dohodnúť aspoň na čiastočných kompromisoch – vrecúško na telesnú výchovu bude obyčajná plátená taška, ktorú už doma máte a ako zástera na výtvarnú výchovu poslúži aj vyradené väčšie tričko.

Ani všetky farbičky, pastelky a nožnice nemusia byť nové, ale isto sa dajú využiť aj tie, ktoré dieťa doma už dlhší čas má. Rozhodne stojí za to prezrieť aj výbavu staršieho súrodenca, z ktorej by niektoré veci mohol ten mladší zdediť.

V množstve je zľava

Mnohé školy nakupujú zošity a ďalšie pomôcky hromadne, čím pre rodičov získajú množstevnú zľavu. Nie je to však pravidlom, prípadne tento benefit nevyužívajú pre všetky ročníky.

V takom prípade rodičom nič nebráni, aby sa nedali viacerí dokopy a neurobili jednu veľkú hromadnú objednávku. Ak ju zašlú viacerým internetovým predajcom, je vysoká šanca, že množstevnú zľavu získajú aj bez účasti školy.

Organizácia väčšieho počtu rodičov síce môže byť náročnejšia, ale výsledné zľavy rozhodne stoja za to.

Nekupujte všetko naraz

Túto radu už v septembri ťažko využijete, keďže školská taška už musí byť zbalená. Ale do budúcnosti si skúste rozložiť nakupovanie zošitov, ceruziek a pomôcok na dlhšie časové obdobie.

Určite vaše dieťa nepotrebuje hneď 2. septembra po dva zošity z každého druhu, nové plniace pero a dvadsať výkresov. Držte sa pokynov školy a ak je to možné, nakupujte pomôcky priebežne počas školského roka podľa pokynov učiteľky a reálnych potrieb.

Vďaka tomu budete môcť využiť zľavy na školské potreby, ktoré budú už v septembri naozaj výrazné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM