Aktualizované Zo zahraničia

Abramovič a ukrajinskí vyjednávači mali mať podozrenie na OTRAVU: Kyjev to poprel

Slzenie očí a olupovanie kože. Rovnaké príznaky mali trápiť ruského miliardára aj mierových vyjednávačov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Abramovič a ukrajinskí vyjednávači mali mať podozrenie na OTRAVU: Kyjev to poprel
Zdroj: TASR/AP

Aktualizované o 22.00 hod.

Členovia ukrajinskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na mierových rozhovoroch s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine, popreli správy o tom, že by sa stali obeťou útoku chemickými zbraňami. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Všetci členovia delegácie sa cítili dobre, povedal v pondelok podľa miestnych médií poradca ukrajinského prezidenta a hlavný vyjednávač Mychajlo Podoľak. „V informačnej sfére je momentálne veľa špekulácií, rôznych konšpiračných teórií a prvkov tej či onej informačnej hry,“ povedal Podoľak.

„Som v poriadku. Toto je moja odpoveď na všetky klebety, ktoré sa šíria. Prosím, neverte žiadnym neovereným informáciám. Aj u nás prebieha informačná vojna,“ uviedol krymskotatársky zákonodarca Rustem Umerov, ktorý sa spolu s ruským oligarchom Romanom Abramovičom a ďalším ruským podnikateľom zúčastnil na rokovaniach.

Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že príčinou zdravotných problémov mohli byť „environmentálne“ faktory a nie „otrava“.

Ruský oligarcha Roman Abramovič a minimálne dvaja ukrajinskí vyjednávači mali trpieť príznakmi nesúcimi znaky otravy. Informoval o tom portál The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal (WSJ) dodal, že príznaky otravy sa objavili po mierových rokovaniach zo začiatku marca, počas ktorých Abramovič pravidelne cestoval medzi Moskvou a Kyjevom.

Nepríjemné príznaky

Medzi príznaky, ktorými trpel ruský miliardár a ukrajinskí vyjednávači, mali patriť bolesti a slzenie očí a olupovanie kože na tvári a rukách.

Zdroj blízky Abramovičovi informácie potvrdil aj britskej stanici BBC, pričom jeho stav sa od 3. marca postupne zlepšoval. Dohady potvrdila aj skupina investigatívnych novinárov Bellingcat.

„Ľudia oboznámení s touto záležitosťou obvinili z údajného útoku zástancov tvrdej línie v Moskve, ktorí chceli podľa nich sabotovať rozhovory o ukončení vojny,“ doplnil WSJ.

Zelenskyj ohrozený nebol

Osoba blízka Abramovičovi povedala, že nie je jasné, kto podnikol údajný útok. Podľa The Wall Street Journal západní experti, ktorí sa incidentom zaoberali, nedokázali určiť, či „symptómy spôsobila chemická alebo biologická látka alebo (išlo o) nejaký druh útoku pomocou elektromagnetického žiarenia“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa tiež stretol s Abramovičom, nebol zrejme vystavený nebezpečenstvu, doplnil WSJ.

Roman Abramovič, ktorý sa vo svete zviditeľnil kúpou londýnskeho futbalového klubu Chelsea, je na sankčnom zozname Británie aj Európskej únie. Podľa WSJ má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zapojil sa do pokusov o ukončenie vojny na Ukrajine krátko po tom, ako Moskva 24. februára spustila inváziu, tvrdia osoby oboznámené s touto záležitosťou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Abramovič bol spočiatku členom podvýboru ruského vyjednávacieho tímu a neskôr sa pokúšal pomôcť s humanitárnymi záležitosťami, najmä s evakuáciou ukrajinských civilistov z obliehaného mesta Mariupol. WSJ dodal, že Abramovičova matka pochádzala z Ukrajiny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM