han Zo zahraničia

Extrémne BÚRKY spustošili Nemecko aj Belgicko: Apokalypsu neprežilo viac ako 100 ľudí! FOTO

Storočná voda už tretí deň sužuje západnú časť Nemecka a východ Belgicka. Celé oblasti sú pod vodou, hlásia desiatky mŕtvych a stovky nezvestných.

Ilustračný obrázok k článku Extrémne BÚRKY spustošili Nemecko aj Belgicko: Apokalypsu neprežilo viac ako 100 ľudí! FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Na najmenej 106 stúpol v piatok počet obetí ničivých záplav v Nemecku. Len v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zaznamenali už 60 mŕtvych, uviedla krajinská premiérka Malu Dreyerová na mimoriadnom zasadnutí kabinetu v meste Mainz. Informujú o tom agentúry DPA a AFP a nemecké médiá.

Do postihnutých oblastí západného Nemecka odcestujú aj nemecký minister vnútra Horst Seehofer a prezident Frank-Walter Steinmeier.

Vojaci v pohotovosti

Nemecký rezort obrany vyhlásil v dôsledku ničivých povodní na západe krajiny vojenský poplach v dôsledku katastrofy. Rozhodla o tom ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. V nasadení je viac než 850 vojakov, ich počet sa zvyšuje.

Prezident Steinmeier zároveň v súvislosti s ničivými povodňami vyzval v piatok na „rozhodnejší“ boj proti globálnemu otepľovaniu.

„Len vtedy budeme môcť zvládnuť extrémne situácie súvisiace s počasím, keď budeme rozhodne bojovať proti klimatickým zmenám,“ uviedol Steinmeier v Berlíne.

Silný dlhotrvajúci dážď a následné povodne okrem západného Nemecka postihli aj východ Belgicka a časti Francúzska, Luxemburska a Holandska a vyžiadali si dovedna viac než 100 obetí. Solidaritu s postihnutými krajinami vyjadril aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

Ďalšie aktuálne témy

Zasiahnuté aj Belgicko

Záplavy vo východnej časti Belgicka si vyžiadali najmenej 18 obetí na životoch, zatiaľ čo 19 osôb je nezvestných. Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová v piatok uviedla, že doposiaľ bolo oficiálne potvrdených 18 úmrtí, píše AP. Niektoré belgické média už podľa AFP hlásili vyše 20 úmrtí.

Záchranné práce v okolí rieky Mása (Meuse) vo Valónsku pokračujú a počet obetí sa podľa úradov zrejme ešte zvýši. V postihnutých oblastiach sú aktuálne nasadené tisíce príslušníkov záchranných zložiek.

Čaputová im písala

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poslala sústrastné telegramy belgickému kráľovi Filipovi a federálnemu prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky Frankovi-Walterovi Steinmeierovi v súvislosti s ničivými záplavami. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie z kancelárie prezidentky.

„Dovoľte mi v mene občanov Slovenskej republiky, ale aj osobne v mojom vlastnom mene vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť rodinám, blízkym a známym obetí tejto tragickej živelnej pohromy,“ uviedla v telegramoch.

Záchranárom zároveň zaželala veľa energie a občanom postihnutých oblastí čo možno najskorší návrat ku každodennému pokojnému životu.

Záplavy, ktoré tento týždeň okrem Belgicka postihli aj časti Holandska, Nemecka a Luxemburska, si celkovo vyžiadali viac ako 120 obetí.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Aké témy a články stoja tiež za ZMIENKU?

Zdroj: YouTube.com
Záplavy v Nemecku
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM