Aktualizované Politika

Fico a Pellegrini nešetria KRITIKOU: Je to diskriminácia a „nepovinné povinné testovanie“

Ak sa Smer-SD obráti na Ústavný súd SR v súvislosti s opatreniami na hraniciach, karanténou a využívaním COVID preukazov, poslanci okolo Pellegriniho sú pripravení podanie podporiť.

Ilustračný obrázok k článku Fico a Pellegrini nešetria KRITIKOU: Je to diskriminácia a „nepovinné povinné testovanie“
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Opozičný Smer-SD nemá výhrady voči tzv. očkovacej lotérii, no nevidí dôvod, aby sa platila zo štátnych prostriedkov. Strana zároveň kritizuje vytváranie rozdielov medzi zaočkovanými a nezaočkovanými osobami.

Zákaz diskriminácie

Pri očkovaní presadzuje zákaz diskriminácie, opatrnosť, ako aj transparentné informovanie. Kritizuje najmä karanténu pre nezaočkovaných po príchode do SR, ktorí si následne majú platiť za PCR test.

Samotné očkovanie pri príchode zo zahraničia, prípadne aj z ohniska nákazy neznamená, že je človek zdravý a nemôže vírus preniesť ďalej. Očkovanie nemôže byť univerzálnou priepustkou cez hranice. Zdôraznil to predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini.

Aktualizované 14:15 Zástupcovia koaličných strán by mali ešte vo štvrtok diskutovať na koaličnej rade o návrhu, ktorý hovorí o zohľadňovaní vakcinácie proti COVID-19 pri jednotlivých opatreniach, napríklad pri vstupe do prevádzok. Viacerí koaliční poslanci vraj s návrhom nesúhlasia. Viac sa dočítate TU.

Milióny eur za očkovanie

„Nemáme nič proti tomu, ak sa vláda rozhodne motivovať ľudí. Očkovanie musí byť principiálne dobrovoľné,“ vyhlásil na tlačovej konferencii šéf Smeru-SD Robert Fico. Jeho strana nemá výhrady, ak chce vláda pomocou očkovacej prémie zvýšiť počet zaočkovaných.

Kritizuje vysoké náklady, ktoré si tento krok vyžiada. Ak bude lotéria trvať niekoľko mesiacov, môže ísť podľa neho o desiatky miliónov eur. Dodal že sprostredkovateľský bonus môžu zase využívať špekulanti. Nástroje na motiváciu ľudí na očkovanie by mali podľa Fica zaplatiť farmaceutické fir­my.

Diskriminácia

Fico tiež kritizoval limitovanie pohybu ľudí. Očkovanie musí byť podľa neho dobrovoľné a nikto nemôže byť pod politickým či sociálnym tlakom, aby sa nechal zaočkovať. „Nikto nemá byť diskriminovaný za to, že nebol očkovaný,“ uviedol. Smer-SD sa pritom opiera o judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorá je zakomponovaná do rezolúcie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Smer-SD nevylučuje v tejto súvislosti podanie na Ústavný súd (ÚS) SR.

Ak sa opozičný Smer-SD obráti na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s opatreniami na hraniciach, karanténou a využívaním COVID preukazov, nezaradení poslanci okolo Pellegriniho sú pripravení podanie podporiť.

Pellegrini tiež skonštatoval, že nový koronavírus zrejme bude trvalou súčasťou nášho života. Myslí si, že krajinu na to treba pripraviť tak, aby mohli kvalitne žiť očkovaní aj neočkovaní.

Vláda podľa Pellegriniho aktuálne prichádza s opatreniami, ktoré nemožno označiť za ochranu zdravia či hraníc. Spochybňuje rozdelenie režimu na hraniciach na karanténu pre neočkovaných a priepustku pre očkovaných. Namieta, že všetci očkovaní, nech prídu odkiaľkoľvek, aj z ohniska nákazy, môžu prejsť hranice bez obmedzení a bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú chorí. Kritizuje, že neočkovaný človek, nech príde aj z bezpečnej krajiny a so zodpovedným prístupom, bude musieť ísť do karantény a vláda ho bude nútiť ísť na PCR test.

Chystáte sa na dovolenku? Prečítajte si aj

Nepovinné povinné testovanie

Pellegrini poznamenal, že nízka zaočkovanosť a nedôvera voči vláde spôsobili, že kabinet chce pripraviť opatrenia, ktoré majú ľudí buď ekonomicky alebo rôznymi výhodami donútiť dať sa zaočkovať. Líder Hlasu-SD naďalej odporúča očkovanie každému, kto sa chce zaočkovať, no nie kvôli peniazom zo štátnej lotérie, ale pre ochranu svojho zdravia.

Opatrenia, ktoré vláda aktuálne pripravila, mu pripomínajú „nepovinné povinné testovanie“. Podčiarkol potrebu prevencie a nastavenia rovnocenných podmienok očkovaným aj neočkovaným. Nechce, aby sa medzi ľuďmi vytvorili dva tábory.

Očkovaní či nie

Pellegrini pritom poukázal na vyjadrenia vedcov a lekárov, že aj po dvoch dávkach vakcíny môže človek ochorieť a nákazu preniesť. „Ochrániť hranice treba tak, že ju môže prekročiť len zdravý človek. Je jedno či očkovaný alebo nie. Očkovanie negarantuje, že nám sem ten človek vírus nezanesie. Tieto opatrenia nemajú zo zdravotného hľadiska logiku,“ podčiarkol s tým, že ak sa majú hranice ochrániť, mali by ísť všetci na test.

Zároveň sa pýta, či sú na Slovensku dostatočné kapacity na vysoké počty PCR testov denne vzhľadom na množstvo nezaočkovaných. Zaujíma ho tiež, ako chcú nastaviť opatrenia pre pendlerov, ktorým sa podľa neho vláda obrátila chrbtom. Kritizoval i zamýšľané obmedzenia prípadných vstupov do reštaurácií či na koncerty neočkovaným pri schválení používania COVID certifikátov. Hovorí, že s týmto zámerom nemá problém len opozícia, ale aj viacerí koaliční poslanci.

Sprostredkovateľský bonus

Strana Smer tiež nerozumie, prečo vláda ignoruje sociálny dialóg a o lotérii a karanténe pre nezaočkovaných nerokovala tripartita. Fico zopakoval, že strana má problém s očkovaním detí od 12 rokov.

V rámci novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach sa majú upraviť aj dva nástroje na motiváciu ľudí na očkovanie. Ide o sprostredko­vateľský bonus, na základe ktorého ľudia, ktorí sprostredkujú niekoho na očkovanie, budú za to odmenení. Druhým nástrojom je očkovacia prémia.

Na ceny v žrebovaní by mohli byť maximálne použité dva milióny eur týždenne. Novinky boli predložené do parlamentu cez pozmeňujúci návrh.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM