han Zo Slovenska

Gröhling ukázal, kde majú najmenej zaočkovaných do 17 rokov: Do výzvy zapojil aj študentov!

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzýva mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať proti COVID-19 ešte pred začiatkom školského roka. Zároveň odkryl okresy, v ktorých je minimum zaočkovaných ľudí do 17 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Gröhling ukázal, kde majú najmenej zaočkovaných do 17 rokov: Do výzvy zapojil aj študentov!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

K výzve sa pripojili Aliancia stredoškolákov a predstavitelia mládežníckych organizácií viacerých politických strán. V súčasnosti je najviac mladých od 12 do 17 rokov zaočkovaných v Bratislave (43 percent), najmenej v okrese Medzilaborce (šesť percent).

Slová ministra

„Všetci títo mladí ľudia si uvedomujú, že pokiaľ ide o bezpečnosť a zdravie musíme sa spojiť a spoločne vyslať jednotný signál všetkým mladým ľuďom. Chceme vyzvať mladých ľudí, aby dôverovali vedeckým poznatkom a výskumu a aby očkovanie pred začiatkom školského roka využili a aby sa o očkovaní rozprávali s rodičmi,“ vyhlásil minister.

Slovenské „naj“

Najzaočkovanejšími regiónmi vo vekovej kategórii 12 až 17 rokov sú Bratislava (43 percent), Senec (38 percent), Pezinok (35 percent), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 percent), Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 percent).

Najnižšiu zaočkovanosť evidujú v Medzilaborciach (šesť percent), nasleduje Revúca (sedem percent), Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník (osem percent). Celkovo je zaočkovaných 19 percent mladých.

Minister pripomenul, že vyššia zaočkovanosť môže zmierniť výskyt ohnísk na školách a tak prispieť k zachovaniu prezenčnej výučby. Apeluje tiež na učiteľov, aby mysleli na svoje zdravie a dali sa očkovať.

Kto ho podporil?

Výzvu k očkovaniu mladých podporili mládežnícke organizácie koaličných strán – Mladí SaSkári a Mladí Za ľudí. Pripojili sa aj organizácie mimoparlamentných strán Mladí progresívci, Mladí Spolu, Kresťanskodemo­kratická mládež Slovenska a Občiansko-demokratická mládež. K očkovaniu vyzýva aj Aliancia stredoškolákov.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Zverejnili to

Únia miest Slovenska (ÚMS) sprístupnila nový informačný portál o miere zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 za jednotlivé okresy, mestá a obce. Informácie majú pomôcť občanom lepšie sa orientovať vo svojom okolí ako súčasť prevencie, portál má byť zároveň nápomocný aj pre samosprávy. Údaje zverejňované len na úrovni okresov považuje únia za nedostatočné, mätúce a výrazne skresľujúce.

„Môžete mať okresné mesto, ktoré má vysokú zaočkovanosť a okolité dedinky, ktoré majú zaočkovanosť podstatne nižšiu. A to vám skresľuje dáta za celý okres. Je to veľmi mätúce a skresľuje to situáciu v okolí,“ uviedla pre ÚMS.

Čo sa dozviete?

Keď sa však údaje o miere zaočkovanosti zverejnia za jednotlivé mestá a obce, starostovia a primátori majú prehľad o tom, aká je reálna situácia a vedia sa podľa toho zariadiť. „Vedia edukovať alebo cielene organizovať podporu očkovania, výjazdové tímy a podobne. Považujeme to za veľmi dôležité,“ podotýka únia. Za rovnako dôležité a prospešné považuje takéto informácie aj pre samotných obyvateľov.

„Napríklad, keď idem niekam na dovolenku, pozriem si, akú mieru zaočkovanosti má tá obec, aby som vedel, že keď sa tam stretávam s ľuďmi, aké riziko mi hrozí,“ vysvetľuje únia, podľa ktorej sú to jedny z kľúčových informácií ako súčasť prípravy na tretiu vlnu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM