Monika Hanigovská Lifestyle

Káva ako liek i zdravotné riziko: V akom ČASE pomáha a kedy škodí?

Vedeli ste, že je veľmi dôležité vybrať si ten správny čas na kávu? Vedci zistili, kedy je pre naše telo záťažou.

Ilustračný obrázok k článku Káva ako liek i zdravotné riziko: V akom ČASE pomáha a kedy škodí?
Zdroj: unsplash.com

Bez kávy si mnohí nevieme predstaviť ani jeden deň. Niektorí z vás po nej siahajú najmä ráno, iní si ju vychutnávajú aj niekoľkokrát počas dňa.

Okrem svojej príjemnej chuti a povzbudivých účinkov sa môže pochváliť aj výživovými látkami, ktoré zvyšujú atraktivitu tohto nápoja. Napriek tomu je tu niečo ešte dôležitejšie. Vedeli ste o tom, že by sa nemala piť len tak hocikedy?

Výhody kávy

Pozrime sa najskôr na benefity kávy. Je to najmä kofeín, ktorý sa dostáva do mozgu a ďalej podporuje dopamín a adrenalín.

Tam však jej „plusy“ zďaleka nekončia. „Štúdium naznačuje, že pitie kávy môže zlepšiť myslenie a spomaliť mentálny úpadok, ktorý prichádza s vekom. Celoživotná konzumácia kofeínu môže taktiež znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby,“ informuje o tom vedecký portál Medical News Today.

Voňavý nápoj však útočí aj na ďalšiu chorobu. V prípade, že si ju vychutnávate častejšie, znižujete riziko Parkinsonovej choroby. No jej prednosti pokračujú ďalej. „Jej konzumáciou môžeme znížiť riziko cirhózy a spomaliť progresiu ochorenia pri infekcii hepatitídou C.“

V jednej šálke nájdeme aj vitamíny ako B1, B2, B3, B5, mangán, draslík, horčík, fosfor a kyselinu listovú.

Vedeli ste aj o tomto?

Cyklus a káva

Cirkadiánny rytmus ovplyvňuje spánok, vylučovanie hormónov, metabolizmus, telesnú teplotu aj krvný tlak. V prípade, ak ho máte narušený, môžu v tele odštartovať viaceré ochorenia. Cirkadiánny rytmus zasahuje aj do tej časti mozgu, v ktorej sa uvoľňuje kortizol známy aj ako stresový hormón.

Ako vplýva na tento proces káva? Stačí, ak ju budeme popíjať v čase, keď telo produkuje prirodzeným spôsobom väčšie množstvo kortizolu. Popíjaním kávy si ho teda ešte zbytočne navýšime.

„Práve kvôli tomuto rytmu si musíme byť vedomí svojich kofeínových návykov,“ vysvetľuje web medium.com.

No poznáme, kedy sa jej máme vyhýbať veľkým oblúkom a kedy si ju dopriať bez výčitiek. „Prirodzený nárast kortizolu máme asi hodinu po prebudení – pre väčšinu ľudí teda okolo 8. – 9. hodine,“ vysvetľuje ďalej Medium.

Kávu by sme nemali piť hodinu po prebudení a v čase okolo 12. hodiny.

Tip redakcie: Skúste svoju „rannú kávu“ nahradiť čajom, pomarančovou šťavou alebo smoothie nápojom. Odolajte a „prvú šálku“ si doprajte o čosi neskôr.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM