Monika Hanigovská Lifestyle

Smskový pazúr, mobilový lakeť a ďalšie CHOROBY: Aj vám môže telefón zhoršiť život!

Dlhšie používanie mobilu môže nepekne vplývať na naše telo. Vybrali sme najčastejšie problémy, ktoré sa s ním spájajú.

Ilustračný obrázok k článku Smskový pazúr, mobilový lakeť a ďalšie CHOROBY: Aj vám môže telefón zhoršiť život!
Zdroj: instagram.com/tampopo13

Mnohí si bez neho nevieme predstaviť ani len jeden deň. Reč je o mobiloch či smartfónoch, ktoré nám uľahčujú prácu a spájajú rodinu i priateľov. To však už nie je zďaleka všetko.

Vďaka využívaniu všakovakých aplikácií, tento šikovný technický vynález dokáže to, čo sa nám pred niekoľkými rokmi ani len nesnívalo.

Už dávno nie je len nástrojom na telefonovanie a písanie správ. Pokrok si však vyžiadal svoju daň. A pomerne veľkú. Prečo?

Pričasté trávenie času „na mobile“, nám môže spôsobiť niekoľko zdravotných komplikácií. Lekári sa s nimi stretávajú vo svojich ordináciách čoraz častejšie.

Smskový pazúr

Za touto prezývkou sa ukrývajú nepríjemné a intenzívne bolesti. Ako vzniká? Stačí aktívne vyťukávať palcom po displeji! Oficiálne ide o syndróm kubitálneho tunela, ktorý dokáže v tomto prípade spôsobiť kŕče na prstoch, najmä v palci, no zároveň vyvolať na predlaktí nepríjemné bolesti.

Tip redakcie: Skúste použiť dotykovú paličku a častejšie odkladať mobil. Ponaťahujte si ruky a prsty, zmeňte polohu rúk pri ďalšom ťukaní.

O tomto ste vedeli? Pozrite si ďalšie zaujímavosti:

Mobilový lakeť

Tenisový a golfový lakeť má mladšieho súrodenca. Ďalšou chorobou digitálnej doby je totiž tzv. mobilový lakeť. Vzniká pri dlhodobom telefonovaní, kedy preťažujeme svalové úpony predlaktia.

Bolesť môže byť dotyková aj pohybová. Sprevádza ju znecitlivenie prstov, bolesť v lakti a pocity mravčenia na rukách.

Tip redakcie: Skúste si počas dňa niekoľkokrát ponaťahovať zápästia, ramená a paže. Výbornou pomôckou proti opuchom je otváranie a zatváranie ruky, masírovanie a naťahovanie prstov.

Krivý malíček

Aktívne používanie mobilu sa môže škaredo odraziť aj na vašom malíčku. Zdá sa vám, že je akosi viac či menej krivý? Skrivenie vzniká pri držaní telefónu, no našťastie tento jav je len dočasný.

SMSkový krk

Medzi choroby novej generácie patrí aj tzv. smskový krk. V prípade, ak často pozeráte do mobilu alebo počítača, zbystrite pozornosť! Deformácia krku je výsledkom dlhodobého predklonu hlavy počas sledovania vyššie uvedených technických zariadení. Pozor, môže spôsobiť trvalé poškodenie chrbtice!

Tip redakcie: Uhol nášho predklonu je dôležitý, maximálne by mal presiahnuť 40 stupňov.

Surfujete dlhšie na internete? Držte mobil vo výške očí. V prípade, ak sedíte a priveľmi dopredu „ťaháte krk“, nehrbte a narovnajte sa.

Oči

Tie nás taktiež dokážu potrápiť. Aj vďaka mobilom strácame kvalitu zraku, pociťujeme bolesti hlavy a očí, pričom častým javom sú aj tzv. suché a unavené oči.

Tip redakcie: Výborným pomocníkom je ich masáž, dostatok tekutín a časté žmurkanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Aj takéto nepríjemnosti nám dokáže spôsobiť mobil:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM