Monika Hanigovská Politika

Ktorí POLITICI dvíhajú ľuďom TLAK? Slováci nevedia prísť na meno tejto TROJICI

Kto môže za politickú nestabilitu? Veľká vzorka opýtaných Slovákov sa vyjadrila, kto podľa nich polarizuje najviac našu spoločnosť.

Ilustračný obrázok k článku Ktorí POLITICI dvíhajú ľuďom TLAK? Slováci nevedia prísť na meno tejto TROJICI
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenská politická scéna je všetko možné, len nie stabilná. Politici na seba už dlhšie pokrikujú, ukazujú prstom a posielajú si štipľavé poznámky cez sociálne siete. Mnohých Slovákov pritom trápi zdražovanie a neistota.

Agentúra AKO vyzvala telefonickým prieskumom Slovákov, aby uviedli maximálne troch politikov, ktorí polarizujú slovenskú spoločnosť.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke tisíc opýtaných starších ako 18 rokov a to v dňoch 10 – 16. januára 2023. Informuje o tom portál noviny.sk. Výsledok?

Najčastejšie tieto mená

Respondenti skloňovali najčastejšie meno Igora Matoviča. Podpredsedu vlády SR označilo až 66,7% respondentov, pričom za ním skončil Robert Fico (44,1%) a Richard Sulík (35,3%).

Respondenti pomenej, ale predsa označili aj ďalších politikov, ktorí podľa nich rozdeľujú spoločnosť. A to Eduarda Hegera (17,0%), Mariána Kotlebu (12,4%) a Petera Pellegriniho (11,2%).

Aká veková vzorka ukázala nespokojnosť?

Igor Matovič leží v žalúdku najmä ľudom vo veku 34–49 rokov, Roberta Fica označili často respondenti vo veku do 50 rokov a Richarda Sulíka spomínali skôr staršie vekové kategórie (50+). Mladšie ročníky uvádzali Mariana Kotlebu a Petra Pellegriniho.

Čo kraj, to iný názor

Igor Matovič prekáža najmä obyvateľom BB, TN a BA kraja. Roberta Fica označili nadpriemerne obyvatelia BA a BB kraja. Oslovení obyvatelia NR, ZA, PO a TN kraja si zase najviac myslia, že je to práve Richard Sulík, ktorý najviac polarizuje spoločnosť.

Na Eduarda Hegera poukázali najčastejšie obyvatelia TT, PO, BB, KE kraja a v prípade Mariána Kotlebu to boli obyvatelia BB, TT a ZA kraja. Líder Hlasu sa najviac nepozdáva osloveným obyvateľom KE kraja.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM