Zo zahraničia

Ľady sa pohli! Veľké ZMENY pre Čechov cestujúcich na Slovensko

Napätá situácia na česko-slovenských hraniciach by sa mohla upokojiť. Čechov cestujúcich na naše územie čakajú vítané zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Ľady sa pohli! Veľké ZMENY pre Čechov cestujúcich na Slovensko
10
Galéria
Zdroj: TASR/Róbert Fritz

Česi budú môcť ku koncu tohto týždňa, od piatka 9. júla, opäť cestovať na Slovensko, a to po prvej dávke vakcíny proti koronavírusu a nebudú musieť ísť do karantény.

V stredu o zmene v pravidlách informoval český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, ktorého citovali spravodajské portály TN.cz a Novinky.cz.

Vyrokovali odklad

Slovensko totiž pre obavy z rýchlo sa šíriaceho variantu delta zatvorilo niektoré hraničné priechody so susednými krajinami vrátane ČR a nevedeli o tom ani obce pri hraniciach. Ich obyvatelia sa tak nedostali na svoje pozemky či do práce.

Minister Kulhánek uviedol, že sa podarilo vyrokovať aj odklad povinnosti mať obe dávky vakcíny – prvá dávka bude stačiť do 9. augusta.

Slovenská polícia a armáda strážia hranice so všetkými susednými štátmi. Zatvorená je veľká časť hraničných priechodov, na ktorých sa objavili aj betónové alebo plechové zátarasy.

Viac o situácii na hraniciach

Odsunuli zátarasy

Nové opatrenia rozhnevali občanov na oboch stranách česko-slovenskej hranice. V utorok, keď išli policajti na obed, niektorí ľudia zátarasy odsunuli a prešli.

Problémy má z dôvodu prísnych opatrení aj autobusová doprava, píše portál TN.cz televízie Nova.

Medzitým český minister vnútra Jan Hamáček oznámil, že ho „slovenský minister vnútra práve informoval, že slovenská strana sa rozhodla ku konci týždňa otvoriť všetky hraničné priechody a prejsť na náhodné kontroly“.

Ilustračné foto


Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Prečítajte si aj

Uzavretý hraničný priechod Vrbovce – Velká nad Veličkou
10
Galéria
Zdroj: TASR/Róbert Fritz
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM