han Zo Slovenska

Nová mapa okresov a ZOZNAM opatrení platných od zajtra: Ako budú FUNGOVAŤ fitká a terasy?

Ako každý pondelok, aj ten najbližší, čiže 26. apríla, prechádzame v COVID automate pod nové farby. Lenže, to nie je všetko. Konečne sa otvárajú posilňovne a podniky, ktoré majú terasy.

Ilustračný obrázok k článku Nová mapa okresov a ZOZNAM opatrení platných od zajtra: Ako budú FUNGOVAŤ fitká a terasy?
Zdroj: TASR/DPA , TASR/AP

Od nového týždňa nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V bordovej fáze ich bude 22, červených bude 52 a v ružovej fáze ich bude päť. Schválila to vláda SR ešte v stredu.

Okres podľa farby

treťom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Ilava, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice a Tvrdošín.

druhom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

prvom stupni varovania sú okresy Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce.

Slovensko je bordové

Aby sme tých farebných označení nemali málo, pripomíname, že Slovensko je v celonárodnom semafore na bordovom odtieni. V praxi to znamená, že do prevádzok, ktoré môžu byť otvorené, rovnako aj služieb, sa dostanete len v tom prípade, keď sa preukážete negatívnym testom na COVID-19.

A pozor, nesmie byť starší ako 7 dní! A tu sa neriadite tým, v akom ste okrese!

Ani tieto články by vám nemali ujsť:

Zmeny platné od 19. apríla

Presne pred týždňom sme sa potešili tomu, že nám bol umožnení návrat k normálnejšiemu životu spred pandémie. Vláda „zjemnila“ opatrenia a niektoré zákazy prestali platiť alebo sú v miernejšej forme. O čo ide?

  • Upravené pravidlá nosenia rúšok a respirátorov
  • Pobyt v prírode povolený aj mimo okresu (s testom)
  • Otvorené obchody a služby (max 1 osoba/15m2 + test)
  • Otvorené hotely (max 2 osoby v spoločnej domácnosti na izbu + test)
  • Bohoslužby (max 1 osoba/15m2 + test)
  • Odporúčaný home-office
  • Otvorené plavárne (max 6 osôb + test)
  • Otvorené múzeá, ZOO, botanické záhrady (max 1 osoba/15m2 + test)
  • Otvorené knižnice (spoločné čítanie do 6 osôb)

Zmeny platné od 26. apríla

Keďže sa situácia ohľadom koronavírusu zlepšuje, rovnako sú prívetivejšie čísla z nemocníc a testovaní, vláda sa rozhodla, že umožní ďalšie zmierňovanie opatrení. Preto sa môžeme tešiť na otváranie posilňovní a reštaurácii, kaviarní či iných podnikov. Tam však platia prísne pravidlá, pretože zelenú dostali tie prevádzky, ktoré majú terasy. Ako budú fungovať?

Udalosti na Slovensku

Pravidlá pre fitká

  • Maximálna kapacita 6 zákazníkov
  • Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami
  • Zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu treba použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom
  • Pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest
  • Prevádzka šatní a spŕch je možná, za dodržiavania základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a pod.)
  • Okrem vyššie vymenovaných povinností pre fitness centrá platí aj všeobecný režim pre prevádzky, ktorý je vo vyhláške stanovený v paragrafe 2, odsek 1)
  • Pri vstupe do fitness centra je potrebné, aby sa zákazník vedel preukázať negatívnym výsledkom testu nie starším ako 7 dní alebo dokladom o výnimkách (očkovanie, prekonanie ochorenia a ďaľšie)

Pravidlá pre terasy

Stále platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri.

  • jedlá a nápoje je možné podávať:
  • zabalené pre odber so sebou
  • v exteriérovej časti prevádzky: za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán.
    • medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (tu neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov).
  • konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
  • nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
  • príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
  • stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
  • po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
  • hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.
  • vo vyhláške sme neupravovali počet ani zloženie osôb za stolom na terasách (spoločná domácnosť, mimo spoločnej domácnosti): pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách

A čo prekrytie tváre?

Aj k tejto téme venuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky špeciálnu vyhlášku, ktorú nájdete TU.

Ak však ide o povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest: pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári – počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Nová mapa COVID automatu
Nová mapa COVID automatu - Ktorý okres je v akom farebnom odtieni? / Zdroj: Facebook.com/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

AKO BUDÚ FUNGOVAŤ TERASY OD PONDELKA 26. APRÍLA Dovoľujeme si vás upozorniť na vyhlášku, ktorou sa povoľuje prevádzka...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, April 23, 2021

AKO BUDÚ FUNGOVAŤ FITNESS CENTRÁ OD PONDELKA 26. APRÍLA Dovoľujeme si vás upozorniť na vyhlášku, ktorou sa povoľuje...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, April 23, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM