MI Magazín

Priveľa práce vás zabíja! Kto je najviac ohrozený?

Vedci analyzovali, čo s ľudským telom robí priveľa nadčasov. Výsledky sú jednoznačné - ak trávite dlhé hodiny v práci, zrejme vás z toho „trafí šľak.“

Ilustračný obrázok k článku Priveľa práce vás zabíja! Kto je najviac ohrozený?
Zdroj: TASR/DPA

„Od roboty kone kapú,“ hovorí sa v starej ľudovej múdrosti a treba povedať, že je to už aj vedecky potvrdený fakt. Ak pracujete viac ako 55 hodín týždenne, zarábate si na poriadny zdravotný problém. Na Slovensku sú ohrození najmä živnostníci.

Telo v ohrození

Britská verejnoprávna BBC zverejnila rozsiahly článok, kde prináša hlavné zistenia vedcov o škodlivosti nadčasov. Pracovať príliš a zabúdať pri tom na oddych, rodinu a priateľov je vždy škodlivé. Ale obzvlášť nebezpečné to začína byť, ak pracujete viac ako 55 hodín týždenne.

„Nadčasy prispievajú k chronickému stresu, čo vedie k zvýšenému krvnému tlaku a cholesterolu. Takíto ľudia tiež nemajú dosť času na spánok, cvičenie, zle sa stravujú a častejšie fajčia, či pijú alkohol,“ uvádza BBC.

Výsledkom je potom značne zvýšené riziko srdcovo-cievnych chorôb. BBC uvádza, že príkladom je aj bývalý rakúsky minister zdravotníctva, ktorý sa v apríli vzdal svojej funkcie. Ako dôvod uviedol práve pracovné preťaženie, čo viedlo k jeho zvýšenému krvnému tlaku.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň ukázala štúdiu, podľa ktorej v roku 2016 zomrelo v súvislosti s dlhou pracovnou dobou 745-tisíc ľudí na infarkt alebo na iné srdcovo-cievne choroby.

Týždenná práca 55 hodín a viac sa v porovnaní s pracovným týždňom pozostávajúcim z 35 až 40 hodín viaže s 35-percentným nárastom rizika infarktu myokardu a 17-percentným nárastom rizika úmrtia na iné srdcovo-cievne choroby.

Ďalšie zaujímavosti

Chudáci živnostníci

Oficiálne by človek v Európskej únii nemal pracovať dlhšie ako 48 hodín týždenne vrátane nadčasov. Lenže toto obmedzenie sa týka len zamestnancov a nie živnostníkov. Štatisticky tak zamestnaný Európan odrobí týždenne len 36,2 hodiny, čo potvrdzuje oficiálna stránka Európskej komisie.

Slovenskí zamestnanci pracujú o niečo viac, konkrétne 39,3 hodiny týždenne. Ak sa nechcete v práci pretrhnúť, presťahujte sa do Holandska, kde zamestnanci odrobia len 29,3 hodiny týždenne.

Živnostníci, na ktorých sa nevzťahuje zákonník práce, sú na tom oveľa horšie. V EÚ v priemere odrobia 42,8 hodiny za týždeň, ale na Slovensku je to až 44,5 hodiny.

Úplne najhoršie sú na tom, belgickí živnostníci, ktorí týždenne pracujú takmer 50 hodín. Treba zdôrazniť, že všetky tieto čísla sú len štatistický priemer a realita je v mnohých prípadoch oveľa horšia. O tejto skutočnosti sa však nehovorí, keď sa rieši snaha zobrať živnostníkom daňové výhody, ktoré majú v porovnaní so zamestnancami.

Vedci upozorňujú, že koronavírusová pandémia celú situáciu ešte zhoršila. Ľudia pracujú viac z domu, čo pre mnohých znamená, že sa stratili hranice medzi súkromím a prácou. Preto pracujú ešte viac a sú neustále vystavení ďalším a ďalším online úlohám. To ešte viac zužuje ich možnosti vypnúť a zrelaxovať sa.

Aj toto sa udialo

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM