ts Cestovanie

Severná Kórea: Krajina bizarných zákazov, kde môžete skončiť vo väzení naozaj za čokoľvek

Máte radi čokoládové sušienky? V Severnej Kórei sú zakázané! Zato marihuana je povolená. Zákon ju dokonca odporúča.

Zdroj: YouTube.com

V jednej ruke sušienka, v druhej Coca Cola, na sebe džínsy a vo vrecku prezervatív. Poviete si: „No a? Chalan ide na rande.“ V Severnej Kórei by ale išiel rovno do väzenia!

Cestovateľka Betty si tentoraz pripravila niekoľko bizarných informácií o krajine obohnanej ostnatým plotom, kde môžete skončiť vo väzení naozaj za čokoľvek. Severná Kórea je posledná krajina, v ktorej vládne totalitný režim.

Nezmyselné zákazy

„Zákony v tejto krajine sú dosť striktné a pre nás, západniarov, až extrémne bizarné. Zavrieť do basy alebo do pracovného tábora vás môžu naozaj za čokoľvek,“ hovorí Betty. Ak spáchate zločin, v krajine platí pravidlo troch generácií. Potrestajú vašich rodičov, aj starých rodičov.

Máte radi Coca Colu? Smola, v Severnej Kórei je zakázaná. Rovnako tak aj malé čokoládové sušienky, zahraničné filmy, porno, či akýkoľvek druh antikoncepcie a prezervatívy. Zakázaná je aj západniarska móda a slobodu nehľadajte ani v účesoch. Ženy majú povolených približne 18 typov účesov, muži len 15. V minulosti mali dokonca ženy zakázané jazdiť na bicykli a nosiť nohavice.

Zato marihuana zakázaná nie je, zákon ju dokonca odporúča.

Zdajú sa vám vyššie spomenuté zákazy totálne absurdné? Stále sme nespomenuli všetky. „Autá môžu používať iba policajti a vojaci. Počítače sú extrémne drahé a povolenie na kúpu vám musí udeliť vláda. Potom si môžete prezrieť AŽ 28 webstránok,“ pokračuje Betty. Slabý je aj výber televíznych programov. Majú len nejaké tri až štyri, a aj to pod kontrolou štátu a extrémne ideologistické.

Prečítajte si aj

Malý génius

Krajinu plnú zákazov a obmedzení na slobode má v rukách jeden z najmocnejších ľudí sveta Kim Čong Un. Nikto ale presne nevie, kedy sa narodil, no údajne bol extrémne šikovným dieťaťom. Vraj už v ôsmich týždňoch rozprával, v 13 týždňoch chodil a v troch rokoch šoféroval auto. „Počas svojich vysokoškolských štúdií napísal až 1 500 kníh a zložil šesť opier,“ prekvapuje Betty.

Kim Čong Un je aj veľmi bohatý. Vlastní napríklad obrnený vlak s 20 vagónmi, hárem prostitútok, konkubín a slúžok, 17 palácov, lietadlo, súkromný ostrov, desiatky áut a veľa iných hodnotných vecí.

Kým vodca si užíva luxus a hojnosť, až tretina obyvateľstva tu trpí hladom. Kedysi bola Severná Kórea vyspelejšia ako Južná Kórea. Dnes má ale 40-krát nižšie HDP. Niekedy dokonca vypínajú elektrinu, pretože musia šetriť. „V minulosti Južná Kórea zastavila dodávky hnojív do Severnej Kórei, a tak krajina čelila akútnemu nedostatku. Avšak, vynašli sa! Všetci občania musia poľnohospodárskym úradom povinne odovzdávať svoje výkaly,“ prekvapuje Betty.

Ďalšie zaujímavosti o krajine a zvykoch jej obyvateľov sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila cestovateľka Betty.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Maltu.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM