han Magazín

Španielsko ochromila snehová kalamita! Hlásia až -34 stupňov, ale aj obete na životoch, FOTO

Víchrica s menom Filomena, ktorá v týchto dňoch zasiahla Španielsko a v sobotu (9. 1.) paralyzovala život v Madride a dokonca už zomreli traja ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Španielsko ochromila snehová kalamita! Hlásia až -34 stupňov, ale aj obete na životoch, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Filomena zúri v Španielsku od štvrtka. Očakáva sa, že nepriaznivé počasie bude pokračovať minimálne do nedele večera, a to najmä v Madride, v centrálnej a východnej časti krajiny.

Haldy snehu

„Extrémne mrazy a extrémne sneženie sužujú mnohé oblasti krajiny a tak skoro to ešte neskončí. Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy, ktoré sú platné až do nedele. V centrálnom Španielsku môže za 24 hodín spadnúť až 20 cm snehu,“ uvádza portál imeteo.sk.

Historické mrazy

„V stredu zaznamenali v Španielsku rekordné teploty. Namerali absolútne minimum. Na stanici Clot del Tuc de la Llanca v Pyrenejách namerala teplotu –34,1 °C. Pôvodný rekord pritom pochádzal až z roku 1956, kedy namerali teplotu –32 °C,“ píš imeteo.sk.

„Nízke teploty však nezaznamenali len na horách, ale aj v nižších polohách a tie tu budú pokračovať. Madrid čaká počas víkendu pokles teplôt až k –9 °C,“ informuje web o počasí.

Ratujú ľudí

Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska v sobotu varoval, že „stále máme pred sebou ťažké hodiny“, pričom vyzval Španielov, aby zostali doma, pokiaľ je to možné. Záchranárom sa – aj za pomoci armády – podarilo od piatkového večera do bezpečia dostať viac ako 1500 ľudí, ktorí vo svojich autách uviazli na cestách v obzvlášť ťažko zasiahnutom regióne Madrid.

Mnohí Madridčania vyšli v sobotu do ulíc, aby sa guľovali alebo podnikali iné zábavné aktivity so snehom, ktorý miestami dosahoval výšku až 60 centimetrov.

Rozbúrené more

Tlaková níž priniesla do krajiny nielen výdatné sneženie, ale aj dažďové zrážky so silným vetrom. Na mori sa tvoria vysoké vlny. Okrem iného, od soboty do odvolania je mimo prevádzky letisko v Madride i lokálna železničná sieť. Železničná spoločnosť RENFE bola nútená zrušiť spoje na viacerých tratiach. Zlú situáciu hlásia na vyše 400 cestných komunikáciách rôzneho typu.


Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM