MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj Poliaci majú očkovaciu lotériu. Má však iné lákadlá

Igor Matovič nie je sám, komu napadlo motivovať ľudí nechať sa zaočkovať lotériou. V Poľsku však zaočkovaní môžu vyhrať oveľa viac ako na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj Poliaci majú očkovaciu lotériu. Má však iné lákadlá
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Český portál idnes.cz si všíma očkovacie lotérie na Slovensku a v Česku. Upozorňuje, že najmä Slovensko má veľký problém motivovať ľudí nechať si pichnúť vakcínu. Zatiaľ sa to podarilo len v prípade 37 percent obyvateľov. V Česku je už zaočkovaná polovica populácie, čo je porovnateľné s priemerom EÚ.

Miliónové výhry

Slovensko i Poľsko rozbehli očkovacie lotérie, aby zvýšili zaočkovanosť obyvateľov proti koronavírusu. Medzi oboma krajinami je však veľa rozdielov. V skratke sa dá povedať, že slovenská lotéria je štedrejšia a poľská zasa rozmanitejšia.

„Zatiaľ čo v Poľsku môžu ľudia vyhrať v prepočte 5,6 milióna korún alebo nové auto, na Slovensku sa dá za očkovanie vyhrať až 51 miliónov korún,“ píše idnes.cz.

Slovenská špecialita je aj peňažná odmena pre tých, ktorí presvedčia iného človeka, aby sa nechal zaočkovať. Český portál cituje slová ministra financií Igora Matoviča, podľa ktorého je finančná motivácia k očkovaniu správna cesta, ktorá v konečnom dôsledku ušetrí aj verejné financie. Očkovaní ľudia sú totiž prakticky úplne chránení pred hospitalizáciou v nemocnici s koronavírusom, čo významne šetrí verejné zdroje.

Aj toto píšu o Slovensku vo svete

Poľský model

Poľsko predstavilo svoju očkovaciu lotériu len deň pred Slovenskom. Už od štvrtka tam účastníci môžu vyhrať nielen peniaze, ale aj autá a elektrické kolobežky. Podmienkou účasti je plná zaočkovanosť a vek minimálne 18 rokov.

„Poliaci môžu každý deň vyhrať 200 zlotých (44 eur) alebo 500 zlotých (110 eur) a raz za týždeň až 50-tisíc zlotých (11-tisíc eur) alebo elektrickú kolobežku,“ približuje idnes.cz.

Raz za mesiac sa bude žrebovať cena 100-tisíc zlotých (22-tisíc eur) alebo auto Toyota Corolla. Vo finále si zaočkovaní Poliaci zahrajú o milión zlotých (280-tisíc eur) a auto Toyota C-HR. Lotéria sa vraj rozbehla celkom slušne.

„Už počas prvých pár hodín sa v Poľsku zaregistrovalo do lotérie viac ako 200-tisíc ľudí a niekoľko stoviek z nich už získalo aj ceny,“ dodáva portál.

Na Slovensku sa lotéria spustí až zhruba v polovici júla. Presné detaily ešte nie sú známe. Predpokladá sa, že na žrebovanie bude vyčlenených od 600-tisíc do 1,5 milióna eur týždenne. Nevyčerpané peniaze sa môžu presunúť do ďalších týždňov.

„Každý deň sa budú na RTVS za prítomnosti notára žrebovať odmeny v päťminútovej relácii a cez víkend bude jedna hodinová relácia, kde sa budú žrebovať vyššie výhry,“ uviedol poslanec OĽaNO György Gyimesi.

Slovensko v zahraničných médiách

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM