Ako ušetriť

Zabudnite na zelovoc! Tieto plodiny si pokojne dopestujete aj na balkóne

Nakupovať sladké jahody alebo šťavnaté paradajky v obchode nie je lacná záležitosť. Môžete si ich však pomerne jednoducho vypestovať na balkóne.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnite na zelovoc! Tieto plodiny si pokojne dopestujete aj na balkóne
Zdroj: Facebook.com/Dining Station

Prichádzajúci máj je ideálny mesiac, kedy by ste mohli premeniť svoj balkón na malú záhradku. Nebojte sa, nie je s tým viac práce ako s bežnými kvetmi a vlastnoručne dopestované ovocie, či zelenina vám urobia najväčšiu radosť. V neposlednom rade to ocení aj vaša peňaženka.

Najlepšie jahody

Tomuto symbolu nastupujúceho leta ťažko odolať a má aj všestranné využitie v kuchyni. Jahody obľubuje asi každý a rovnako každý si ich môže dopestovať aj na slnečnom balkóne. Zvládnu to aj úplní začiatočníci.

V máji môžete vysadiť svoje prvé jahodové sadenice. Ak ich chcete mať v bio kvalite, skúste si ich kúpiť od spoľahlivých predajcov, napríklad na trhu. Uistite sa, že neboli dopestované vďaka urýchľovačom, zakoreňovačom a umelým hnojivám.

Veľmi dôležitý je výber odrody. Zvoľte stálerodiace, aby ste mali radosť z čerstvých jahôd od júna až do októbra. Napríklad previsnuté Delikatess, Maranell alebo popínavá odroda Super Star.

Použite obyčajné črepníky ľubovoľného tvaru s vyvŕtanými dierkami na dne. Nasypte na spodok drenáž z kamienkov a následne substrát. Ten by mal byť rašelinový s 15% podielom ílu a hrubého piesku. Môžete sa však spoľahnúť aj na špeciálnu zeminu určenú na pestovanie jahôd.

Jahodové priesady vysádzajte blízko veďľa seba a zhruba každý druhý deň zalievajte. Nezabudnite na pravidelné prihnojovanie, ideálne prírodným hnojivom, alebo rovno maštaľným hnojom (ak zvládnete typickú farmársku arómu :-)

Ďalšie tipy ako ušetriť

Paradajky sú top!

Rovnako ľahko zvládnete na balkóne vypestovať aj paradajky. Ideálne sú cherry paradajky, ktoré si môžete kúpiť aj v rôznych farebných variantoch, čo dodá vašej balkónovej záhradke na kráse.

Opäť si vyhliadnite dobrého predajcu, či záhradkársky obchod, kde vám poradia odrody špeciálne vhodné na balkón a predajú sadenice vypestované bez umelých prísad.

Myslite na to, že paradajky sú kríčková rastlina a tak budú potrebovať oporu, aj keď si kúpite špeciálnu nízku odrodu. Rovnako vyžadujú veľa tepla a svetla, preto je ideálna južná orientácia vášho balkóna.

Sadenicu zasaďte do väčšieho črepníka alebo vedra s dierkami na spodku, ktorý ste vybavili spodnou drenážnou vrstvou a naplnili piesočnatým substrátom, ktorý je dostatočne prevzdušnený. Korene rajčín sú totiž veľmi náročné na prísun vzduchu. Preto aj zeminu zvrchu často prekyprujte.

Pravidelná zálievka by nikdy nemala zamáčať listy. Môžete si však vyrobiť aj samozavlažovací systém z PET fliaš. Spodok odrežte a zastrčte ich otvoreným hrdlom do pôdy. Potom už stačí len naliať do nich vodu a tá bude postupne vsakovať do pôdy.

Veľmi vďačné sú na balkónové pestovanie aj reďkovky, ktoré si môžete spolu s deťmi nasadiť aj do jogurtových kelímkov. V bežnom črepníku sa bude dariť aj šalátu, či špenátu a úplná klasika sú bylinky. Len sa nebojte experimentovať a skúste, čo sa vám najlepšie osvedčí.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Ušetriť môžete aj takto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM