Monika Hanigovská Magazín

Znepríjemňuje vám domácnosť ZÁPACH? Skúste LACNÉ triky a nadýchnete sa sviežosti

Už ste vyskúšali drahé produkty, no bez väčšieho úspechu? Skúste to inak!

Ilustračný obrázok k článku Znepríjemňuje vám domácnosť ZÁPACH? Skúste LACNÉ triky a nadýchnete sa sviežosti
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Aj udržiavaná domácnosť sa môže veľmi ľahko premeniť na lokalitu nasiaknutú nevábnou vôňou. Cítite, že vám z varenia smrdí sedacia súprava či koberec? Bojujete dlhšie s nepríjemným závanom po domácich miláčikoch či toaletou, ktorá po poctivom drhnutí ostáva stále so zápachom?

Pomocou niekoľkých domácich ingrediencií, éterických olejov či bylín si môžete vytvoriť prírodné vône, ktoré eliminujú pachy a rozptyľujú do vzduchu príjemné arómy.

Stopka už počas varenia

Aby sa pachy vo vašom príbytku nerozširovali, skúste s nimi zatočiť už počas varenia či pečenia. Ako na to? Ak vyprážate, vložte do oleja niekoľko koliesok mrkvy alebo kúsok jablka. Docielite, že olej nebude zapáchať a bude sa pomalšie prepaľovať.

Skúsiť môžete i ocot. Do hrnca nalejte 1 diel octu a nechajte ho variť dovtedy, až kým nezovrie. Nezapínajte digestor, nechajte paru uniknúť do priestoru. V druhom kroku prilejte 2 diely vody a opäť priveďte k varu. A hotovo!

Ak milujete vôňu ovocia, vložte do hrnca s vodou kolieska limetky, citróna či pomaranča. Nechajte tekutinu priviesť do bodu varu. Výsledok? Vôňa prebije nežiadúce pachy.

Na osvieženie

Osviežte vzduch prostredníctvom vône z citróna a bazalky. „Ak chcete vytvoriť sprej, do hrnca nalejte 3/4 hrnčeka vody, postupne pridávajte 4 PL sušenej bazalky a nechajte zmes niekoľko minút pôsobiť,“ informuje o tom portál Better Homes & Gardens.

Zlejte tekutinu cez filter do fľaše tak, aby ste odstránili zvyšky bylín. Pridajte destilovanú vodu, jednu polievkovú lyžicu vodky a päť kvapiek citrónového esenciálneho oleja. Pripevnite vrchnú časť rozprašovacej fľaše a pretrepte, aby sa zmes spojila. A je to!

Už žiaden závan na toalete

Ako bojovať proti zápachu na toalete? Skúste jednoduchú, ale účinnú fintu. Pripravte si liter vody, 12 klinčekov, 5 PL sódy bikarbóny a niekoľko kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu.

Najprv do fľaše s rozprašovačom prelejte liter vody a potom pridajte klinčeky, sódu a esenciálny olej. Vášho bojovníka proti pachu dobre pretrepte a môžete ho začať hneď používať. Poslúži vám ako výborný osviežovač vzduchu. No môžete ho použiť priamo na vyčistenie toalety. Ako? Postriekajte povrch, nechajte pôsobiť 30 minút až hodinu a potom spláchnite.

Ako na koberec, sedačku a záclony

Posypte koberec či sedačku obyčajnou sódou bikarbónou a nechajte pôsobiť cez noc. Potom zvyšky povysávajte a otepujte.

Aj záclony môžu opäť voňať sviežosťou. Ako na to? Ponorte ich na niekoľko hodín do octového kúpeľa. V poslednom kroku ich preperte bežným spôsobom. Ak bol nepríjemný puch intenzívny, je možné, že postup budete musieť ešte zopakovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM