MI Rôzne

Ani kašeľ, ani horúčka… Táto jedna vec je spoľahlivejší ukazovateľ Covid-19

Ak sa u vás objaví tento na prvý pohľad nevinný príznak, máte až 80 percentnú šancu, že ste pozitívny na koronavírus. Odhalila to štúdia vedcov z britskej univerzity University College London.

Ilustračný obrázok k článku Ani kašeľ, ani horúčka… Táto jedna vec je spoľahlivejší ukazovateľ Covid-19
Zdroj: unsplash.com

Medzi oficiálne udávané symptómy infekcie Covid-19 patrí najmä horúčka a kašeľ. Už od mája sa však uvádza aj strata čuchu a často aj chuti. Je tu však jeden veľký rozdiel – ak máte kašeľ alebo horúčku, môžete mať aj iné ochorenie. Ale ak vám vypovie službu nos alebo jazyk, je takmer isté, že máte koronavírus.

Až štyria z piatich

Britský verejnoprávny portál BBC priniesol správu s titulkom „Strata čuchu môže byť spoľahlivejší indikátor Covidu-19 ako kašeľ a horúčka“. Vyplýva to z vedeckej štúdie uskutočnenej na vzorke 590 pacientoch.

„Až 80 percent ľudí, ktorí sa sťažovali na stratu čuchu alebo chuti, mali v krvi protilátky na Covid-19,“ cituje BBC zo štúdie univerzity University College London.

To znamená, že pozitívni boli štyria z piatich osôb, ktoré prestali cítiť pachy a chute.

V rámci takto identifikovanej skupiny pozitívnych pacientov takmer polovica nemala žiadne iné príznaky ochorenia. Vedci však zdôrazňujú, že skúmali len tých, ktorí vykazovali mierne príznaky infekcie.

Dlhodobé poškodenie

Profesorka Rachel Batterham pre BBC vysvetľuje, prečo je toto zistenie dôležité v boji s infekciou. Ľudia by mali spozornieť, ak náhle prestanú cítiť každodenné veci ako je káva, parfém alebo jedlo, a okamžite sa izolovať od svojho okolia.

„Nie všetci pacienti s koronavírusom stratia čuch a chuť, ale ak sa vám to už stane, je vysoko pravdepodobné, že ste Covid-19 pozitívni,“ vysvetľuje BBC význam štúdie.

Samozrejme, treba brať do úvahy, či sa momentálna strata zmyslov nedá pripísať nádche a tečúcemu nosu. Vtedy to zrejme koronavírus nebude.

Neschopnosť cítiť pachy a chute je u pacientov s Covid-19 pomerne bežné a najhoršie je, že tieto problémy mnohí pociťujú aj veľmi dlho po uzdravení. „Niektorí sa sťažujú, že celé mesiace po prekonaní infekcie si nedokážu vychutnať jedlo, prípadne cítia v ústach zvláštnu kovovú chuť,“ uvádza BBC.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM