Jakub Forgács Správy Rôzne

Ľubomíra pozná chute jedál v nemocnici veľmi dobre: Denne musí všetky ochutnať

Nutričnú terapeutku robí Ľubomíra Fraňová odkedy nastúpila do zvolenskej nemocnice, teda 29 rokov. V čom spočíva jej práca?

Ilustračný obrázok k článku Ľubomíra pozná chute jedál v nemocnici veľmi dobre: Denne musí všetky ochutnať
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Jedným z najdôležitejších podmienok zdravia, resp. liečby v prípade choroby je správna životospráva. Každý deň na správnu výživu, stravovanie a ich dodržiavanie tak zo strany nemocnice ako aj samotných pacientov dohliada nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová.

150 hlásení denne

Nutričnú terapeutku robí Ľubomíra dlhých 29 rokov. Jej práca začína ráno tým, že každý deň dostáva hlásenia z jednotlivých oddelení nemocnice s informáciami o pacientoch so všetkými diétami. Denne je to približne 150 hlásení. Ľubka bola v čase rozhovoru na novorodeneckom oddelení, kde diskutovala s pacientkou po cisárskom reze.

"Mala nariadenú antihistamínovú diétu v kombinácii s Crohnovou chorobou. Pretože absolvovala cisársky rez, lekári požadovali aj tzv. bezzvyškovú diétu,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. Spolu s pacientkou sa dohodli na jedlách, ktoré jej budú pripravované a servírované po celý čas jej pobytu v nemocnici. "Prešli sme si detailne aj konkrétne potraviny, napríklad zeleninu, ktorú pacientka jesť môže s ohľadom na fakt, že je dojčiacou mamičkou,“ hovorí Ľubomíra o každom aspekte, ktorý musí brať do úvahy.

Všetky jedlá ochutná

Prácou nutričnej terapeutky v nemocnici je aj napríklad dohliadať, aby pri porcovaní obedov pre jednotlivých pacientov bolo všetko vydané správne a podľa zadaných požiadaviek. Náhodné kontroly na izbách pacientov s otázkou, či je všetko v poriadku, sú samozrejmosťou.

Sťažnosti sa v tomto smere vyskytujú len ojedinele. "Ak sa pacient sťažuje, tak je to v väčšinou kvôli tomu, že mu nechutí jedlo pripravené podľa niektorej diéty, že je málo slané, alebo ide o diétu 4S – čaj, sucháre, obed dusená mrkva, večera varené zemiaky. Je to však diétna strava, nie bežná racionálna strava,“ vysvetlila.

Veľmi špecifickou stránkou práce pani Fraňovej je, že okrem každodennej komunikácie s oddeleniami a kuchyňou musí všetky pripravované jedlá predtým, ako idú na výdaj na jednotlivé oddelenia, ochutnať.

A akú stravu preferuje ona sama? "U nás doma prevláda zdravá strava. Vyprážané jedlá by ste v našej kuchyni nenašli, ale manžel a dcéra majú radi cestoviny, sem-tam si doprajeme sladké. Riadim sa však tým, že strava by mala byť vyvážená a všetko s mierou,“ dodáva Fraňová.

V OBRAZOCH: Nutričná terapeutka zvolenskej nemocnice Ľubomíra Fraňová
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM