Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa teploty vyšplhajú na 29 stupňov, meniny má Gustáv

Pranostika na dnes znie: Keď je v prvom augustovom týždni teplo, bude biela zima. Meniny má Gustáv. Polooblačno až oblačno a na severe miestami búrky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa teploty vyšplhajú na 29 stupňov, meniny má Gustáv
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno a na severe miestami búrky. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Gustáv

Mužské meno Gustáv má švédsky pôvod a jeho význam je „opora Gotlanďanov“. Nositeľov tohto ojedinelého mena najčastejšie oslovujeme Gustík, Gusto.

Gustávovia, ktorí oslavujú meniny 2. augusta, si potrebujú stále dodávať sebadôveru, aj keď sú v podstate optimisti. Ak ich citový život naberá rýchle obrátky, uzavrú sa do seba. Chýba im bojovnosť, sú však veľmi pracovití a schopní rýchlo sa prispôsobiť. Vôľa Gustávov nie je práve pevná. S tým súvisí aj ich nestálosť.

Títo muži sú životaschopní, majú však priemerné zdravie.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Šťastné farby Gustávov sú modrá, zelená a biela. Ochranné rastliny petržlen, rasca, kamene sardonyx a citrín.

Stalo sa doma

1892 – Bol vydaný zákon zavádzajúci korunovú menu v habsburskej monarchii – zlaté a grajciare nahradili koruny a haliere. Nová mena sa s ťažkosťami presadzovala, postupné sťahovanie starých mincí a bankoviek trvalo osem rokov. Korunová mena bola definitívne používaná od 1.1.1900.

1964 – Československý atlét Ludvík Daněk ako prvý človek na svete prekonal v hode diskom hranicu 64 metrov. Jeho rekord bol 64,55 metra.

1993 – Prvý hraničný kameň na slovensko-českých hraniciach osadili pri obci Kátov, okres Skalica.

2012 – Vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2. Trojnásobní olympijskí šampióni v tejto disciplíne z OH 2008 v čínskom Pekingu, OH 2004 v gréckych Aténach a OH 2000 v austrálskom Sydney skončili v areáli Lee Valley White Water Centre na treťom mieste so stratou 1,87 s na víťazných Britov Tima Baillieho a Etiennea Stotta.

2015 – Obyvatelia Gabčíkova odmietli v referende zriadenie dočasného utečeneckého tábora v objekte bratislavskej Slovenskej technickej univerzity (STU). Na hlasovaní sa zúčastnilo 2603 oprávnených voličov, čo predstavovalo 58,46 percenta. Z nich 96,67 percenta, 2501 obyvateľov, bolo proti zriadeniu tábora v obci. Výsledok referenda však nebol záväzný pre orgány štátnej správy.

2017 – Jaroslav Rezník prevzal vedenie Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS). Na poste vystriedal Václava Miku. Dovtedajšieho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) zvolili poslanci Národnej rady SR v druhom kole tajnej voľby. Rezník získal v snemovni 95 hlasov.

Stalo sa vo svete

1718 – Rakúsko sa pripojilo k aliancii Veľkej Británie, Francúzska a Nizozemska (tzv. Štvorspolok) s cieľom zabezpečiť podmienky utrechtského mieru z roku 1713, pretože pod vplyvom španielskej kráľovnej Alžbety Parmskej dal španielsky minister Giulio Alberoni obsadiť Sardíniu a Sicíliu.

1875 – V Londýne otvorili prvú dráhu špecializovanú pre kolieskové korčule.

1914 – Nemecko prepadlo bez vyhlásenia vojny neutrálne Luxembursko.

1934 – Adolf Hitler prevzal spojenú funkciu prezidenta aj kancelára, keď zomrel nemecký prezident Paul von Hindenburg.

1945 – V nemeckom Postupime sa skončila (začala 17.7.) konferencia Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), Spojených štátov amerických (USA) a Spojeného kráľovstva. Jej predmetom bola povojnová správa Nemecka a usporiadanie a rekonštrukcia vojnou zničenej Európy.

1990 – Príslušníci irackej armády obsadili Kuvajt. Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzvala Irak, aby sa z Kuvajtu stiahol a vyhlásila proti nemu obchodné embargo. Anexia Kuvajtu irackými vojskami vyvrcholila vojenskou operáciou Púštna búrka v roku 1991.

1999 – Dvesto ľudí zahynulo a 300 utrpelo zranenia pri zrážke dvoch vlakov pri meste Gaisan v indickom štáte Západné Bengálsko.

2001 – Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil na 46 rokov bosniansko-srbského generála Radislava Krstiča za vraždy tisícov Moslimov v srebrenickej masakre.

2007 – Ruská ponorka dosiahla na severnom póle dno Severného ľadového oceánu a umiestnila tam štátnu vlajku. Symbolicky tak deklarovala nároky Moskvy na arktické územie. Špeciálna ruská vlajka vyrobená z titánu sa tak objavila v hĺbke 4261 metrov.

Skladba dňa

1937, Garth Hudson (rodený Eric Garth Hudson), Windsor, Ontario, Kanada, hráč na klávesových nástrojoch kanadsko-americkej rockovej skupiny The Band. V rokoch 1965 a 1966 boli sprievodnou skupinou Boba Dylana na jeho koncertnom turné. Od roku 1967 už pôsobili aj samostatne. V auguste 1968 vydali prvú LP platňu Music From The Big Pink. V rokoch 1969 až 1974 opäť sprevádzali Boba Dylana. S Dylanom sa oficiálne rozišli v roku 1976. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, deväť live a rovnako deväť kompilačných albumov. Najúspešnejším bol album The Band, ktorý vydali v septembri 1969. Skončili v roku 1999.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM