Monika Hanigovská Magazín

Čo je tá červená tekutina v balenom mäse? Poznáme odpoveď!

Je to krv, čo vidíme v zabalenom mäse? Pôvod červenej tekutiny mnohých prekvapí.

Ilustračný obrázok k článku Čo je tá červená tekutina v balenom mäse? Poznáme odpoveď!
Zdroj: pixabay.com , TASR/AP

Aj vy ste si doteraz mysleli, že tekutina, ktorá sa nachádza v balenom čerstvom mäse, je krvou? Nie je to tak!

Čo je teda červená šťava z bravčového, hovädzieho alebo napríklad jahňacieho mäsa?

Čo je myoglobín?

„Červená tekutina je zmesou vody a myoglobínu,“ informuje o tom portál IFL Science.

Nemusíte sa však obávať, červená farba je skutočne neškodná. „Myoglobín je proteín, ktorý sa viaže na železo a kyslík. Nachádza sa v srdcových a kostrových svaloch väčšiny stavovcov a takmer všetkých cicavcov,“ opisuje ďalej IFL Science.

Mätie nás farbou

Prečo má teda červenú farbu? Aj na to máme odpoveď! V zamrznutom mäse sa mení voda na ľadové kryštály, ktoré postupne rozrezávajú svalové bunky. „Keď sa kryštáliky ľadu po čase rozmrazia, z mäsa vytečie voda s trochou myoglobínu, ktorý je pigmentovaný,“ pripomína tamojší portál.

Za veľa šťavy môže i preprava

Je teda prirodzené, ak v mäse nájdete určité množstvo červenej tekutiny. No všimli ste si, že ho má niekedy akosi priveľa? Za väčším množstvom červenej šťavy, môže byť aj preprava – mäso bolo zmrazené a následne zase rozmrazené. „A to je dôvod, prečo sa zabalené mäso dodáva s podložkou na nasiaknutie tekutiny,“ dodáva na záver IFL Science.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM