Správy

Menili ste si občiansky, alebo budete mať v deň volieb svadbu? TIPY, ako postupovať

V prípade sobáša v deň volieb je logické, že zmena mena nevesty zaznamenaná na zozname voličov nebude a preukáže sa tak s občianskym, ktorým disponuje.

Ilustračný obrázok k článku Menili ste si občiansky, alebo budete mať v deň volieb svadbu? TIPY, ako postupovať
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Volič vo volebnej miestnosti preukazuje svoju totožnosť platným občianskym preukazom (OP). Ak však občiansky preukaz mení, napríklad po sobáši, môže sa preukázať aj potvrdením od polície alebo žiadosťou o vydanie nového preukazu.

„Volič sa môže vo volebnej miestnosti preukázať aj potvrdením pracoviska Policajného zboru o občianskom preukaze alebo žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu v prípade, že do dňa volieb mu nebol vyhotovený nový občiansky preukaz,“ uviedol hovorca.

Logický krok

V prípade sobáša v deň volieb je podľa slov Neumanna logické, že zmena mena nemohla byť zaznamenaná na zozname voličov a volička sa preukazuje s občianskym preukazom, ktorým práve disponuje.

„Jej meno za slobodna je totožné s menom, ktoré je uvedené v zozname voličov,“ doplnil. Poukázal pritom na uznesenie štátnej komisie pre voľby.

Tá konštatovala, že ak sa v deň volieb dostaví do volebnej miestnosti príslušnej podľa miesta trvalého pobytu občan SR s OP, ktorého platnosť uplynula, alebo obsahuje nesprávne či neplatné údaje (napríklad o adrese trvalého pobytu), okrsková volebná komisia môže takýto OP uznať za relevantný doklad na preukázanie totožnosti len v prípade voliča, ktorý je zapísaný v zozname voličov a ktorého totožnosť nevzbudzuje u členov okrskovej volebnej komisie pochybnosti.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM