Monika Hanigovská Magazín

Nostradamus videl rok 2022 DESIVO: Drahé potraviny, boj s prírodou a KONIEC ľudí?!

Jeho predpovede sú priam hrôzostrašné! O to viac, že mnohé sa podobajú na aktuálne témy, ktoré nás ako ľudstvo trápia.

Ilustračný obrázok k článku Nostradamus videl rok 2022 DESIVO: Drahé potraviny, boj s prírodou a KONIEC ľudí?!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com , pixabay.com

Čo nám prinesie rok 2022? Napriek tomu, že z neho ešte nemôžeme poriadne nič vyčítať, je tu niekto, kto nás aj po viac ako 400 rokoch od smrti dokáže stále svojimi predpoveďami desiť.

Niektorí ho prezývajú najväčším veštcom všetkých čias. Prorokom, ktorý mal už počas svojho života predpovedať Veľkú francúzsku revolúciu, nástup Adolfa Hitlera k moci, pristátie človeka na Mesiaci a napríklad i teroristický útok z 11. septembra 2001.

Ako pripomína portál NY Post, je to práve Michel de Nostredame a jeho dielo Les Prophéties z roku 1555, v ktorom predpovedá vojny, prírodné katastrofy, atentáty, jadrové útoky a revolúcie. Jeho predpovede sa však dotýkajú i roku 2022. Čo sa v jeho diele píše?

Od inflácie až po kanibalizmus

Prorok nám predpovedá skazu v podobe inflácie, hladu i kanibalizmu. Jedna konkrétna pasáž spomína rastúce ceny potravín – tie nás podľa neho povedú k veľkému nešťastiu. „Med bude stáť oveľa viac ako vosk. Cena pšenice bude taká vysoká, že sa človek bude až triasť,“ píše IFL Science.

Hladní sa naraz stanú zlými. „Jeho príbuzní ho (človeka, pozn. red.) v zúfalstve zjedia,“ odkazuje na kanibalstvo, ku ktorému doženú ľudí vysoké ceny potravín.

NY Post pritom ako príklad poukazuje na aktuálnu infláciu v Amerike, ktorá je za takmer štyri desaťročia najvyššia. Vyšší rast cien sme však zaznamenali aj na Slovensku, a táto krivka sa má podľa slov analytikov zastaviť až v závere roka. Veríme však, že takýto scenár nikomu nehrozí. Horšie je na tom však dlhodobo príroda.

Dopad klimatickej krízy

Mnohí vidia v jeho spísaných vidinách i skazu v podobe klimatickej krízy. „Štyridsať rokov nebude videná dúha… A keď ju uvidíte, prídu veľké záplavy… Suchá zem bude ešte vyprahnutejšia,“ cituje NY Post proroka.

„Slnko bude páliť more, v Čiernom mori budú vrieť živé ryby,“ predpovedá ďalej prorok, ktorý sa venoval astronómii a liečeniu ľudí.

Nahradia nás roboti?

„Mesiac je v temnej noci, je nad vysokou horou. Nový nesmrteľný mudrc s vlastným mozgom to vidí: Jeho učeníci budú nesmrteľní, oči majú na juhu, ruky v lone a telá v ohni,“ píše sa ďalej v jeho temných veršoch.

Niektorí ľudia sa domnievajú, že za touto víziou sú „nesmrteľné stroje“, ktoré predbehnú človeka. Nostradamus v tomto smere prebehol dobu, a má čiastočne pravdu. Stroje skutočne čoraz viac nahrádzajú ľudí, no uľahčujú nám prácu.

Niektorých z vás možno prekvapila spoločnosť Engineered Arts. Tá sa v závere roka pochválila videom, v ktorom predstavila robota s extrémne realistickou podobou. Robot Ameca má však ešte ďaleko od človeka, no firma už teraz prezradila, že má v pláne jeho podobu ďalej vylepšovať.

Vyzerá to skutočne tak, že robotika bude napredovať míľovými krokmi a možno nás prekvapí aj v tomto roku.

Videl kryptomenu?

Vráťme sa ešte na chvíľu k ekonomike. Nostradamus v tomto smere zašiel ešte ďalej. „Nafúknuté kópie zlata a striebra boli po krádeži hodené do jazera,“ píše v jednej pasáži, pričom spomína, že všetko bude „zničené.“

Predpokladal azda zánik kryptomeny? Je pravdou, že sa proti nej ozýva čoraz viac krajín. Čína ju zakázala, Rusko ju spája s potenciálnym finančným terorizmom, a preto o tomto kroku taktiež uvažuje.

Tak či onak, bitcoin skutočne prudko klesá a niektorí analytici ich majiteľom odporučili, aby sa ich radšej zbavili.

Zánik ľudstva?

Nostradamus v tomto roku opisuje tiež príchod vesmírneho telesa: „Vidím oheň, ktorý spadne z neba.“ Čo tým myslel? Je pravdou, že už čoskoro si vesmír uchmatne značnú časť našej pozornosti. O niekoľko dní totiž okolo Zeme preletí obrovský asteroid.

Nebeské divadlo bude možné pozorovať cez ďalekohľad, no stret zo Zemou nám našťastie nehrozí.

Aj keď sú pre niektorých ľudí jeho predpovede nepresné, môžu nám poslúžiť minimálne na to, aby sme sa zamysleli nad tým, kam ako ľudstvo smerujeme.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM