Magazín

Podpätky pre mužov a súboj obuvníckych gigantov: TOP príbehy zo sveta topánok

Vedeli ste o tom, že pôvodné topánky na vysokom podpätku boli určené pre mužov? Obuvnícky svet je plný zaujímavých príbehov. Nestratí sa medzi nimi ani súboj dvoch veľkých rivalov.

Ilustračný obrázok k článku Podpätky pre mužov a súboj obuvníckych gigantov: TOP príbehy zo sveta topánok
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Obuv je tu s nami už od nepamäti. Praktickú ochranu chodidiel začali ľudia nosiť pravdepodobne už pred viac ako 40-tisíc rokmi. Zaujímavosťou je, že najstaršia zachovaná topánka má približne 5 500 rokov a pochádza z Arménska.

Približne o 500 rokov neskôr žil svetoznámy Ötzi. Múmia, ktorú našli v alpskom ľadovci neďaleko hranice Rakúska a Talianska, mala obuté podobné topánky, ktoré však ako izoláciu pred chladom používali vypchávku zo slamy. Neskôr prišli na rad obľúbené sandále, ktoré boli typické pre Rimanov. Topánky sa neustále vyvíjali a prispôsobovali sa náročným požiadavkám.

Za zmienku stojí fakt, že na prelome 11. a 12. storočia sa topánky ešte nešili ako pravá a ľavá. Nohe sa prispôsobili až častým nosením.

Podobnými modelmi by sme však dnes už nikoho neohúrili. Pozrieme sa preto na niekoľko zaujímavostí z nedávnej histórie obuvníckeho remesla.

Príbeh gigantov

Keď sa povie slovo tenisky, väčšina ľudí si pravdepodobne predstaví jednu z dvojice spoločností Adidas a Puma. Za týmito značkami však stojí poriadne zaujímavý príbeh.

Na prelome 19. a 20. storočia sa v bavorskom meste Herzogenaurach do rodiny obuvníka Dasslera narodili bratia Rudolf a o dva roky mladší syn Adolf. Mladší zo synov sa z prvovojnového frontu vrátil s jasným cieľom – priniesť ľuďom najlepšiu a najpohodlnejšiu športovú obuv. V roku 1924 založil firmu Gebrüder Dassler Shuhfabrik, pričom všetky výrobky sám testoval.

Vďaka staršiemu bratovi Rudolfovi a jeho obchodníckemu talentu sa firme podaril husársky kúsok. Na olympijských hrách (OH) v roku 1928 sa predstavila istá Lina Radkeová. Obula si topánky spoločnosti Dassler a vyhrala olympijské zlato.

Viac lifestylového čítania

Po nástupe Adolfa Hitlera k moci obaja bratia vstúpili do NSDAP. V tom čase už zamestnávali stovku pracovníkov a vyrábali obuv pre 11 rôznych športov. V neľahkej situácii poriadne zariskovali. Na OH v Berlíne (1936) na mieru vyrobili tretry pre černošského atléta Jessieho Owensa. Američan napokon získal zlato v behu na dvesto metrov. Oboch bratov čakal povolávací rozkaz. Mladšieho Adolfa po troch mesiacoch prepustili a mal sa venovať riadeniu podniku. Starší Rudi skončil v Poľsku a domov sa dostal až po dezercii v roku 1945.

Konkurenti na život a na smrť

Náhoda opäť zaúradovala. Obuvníka na úteku zadržali Američania. Rudi nadobudol podozrenie, že ho udal jeho vlastný brat, aby získal moc v rozvíjajúcom sa podniku. Medzi bratmi nastalo obdobie sporov. Rudolf udal Adolfa vyšetrovacej komisii na preverovanie osôb, ktoré sa mohli podieľať na podpore nacistov. Všetko vyústilo až do zatvorenia továrne v roku 1948. Zamestnanci dostali na výber, ku ktorému z bratov sa pridajú.

Rudolfa podporil iba zlomok pracovníkov. To ho však nezlomilo a na základe svojej prezývky z detstva, založil novú spoločnosť s názvom Puma. Adolf Dassler rovnako z biznisu neustúpil. Spojil časti svojich mien, vznikol Adidas a rozhorel sa konkurenčný boj. Ten zašiel až tak ďaleko, že mesto Herzogenaurach rozdelil na dve znepriatelené tábory.

Ďalšie zaujímavosti

Kde sa vzali lodičky?

V šatníku každej ženy sa azda nájde aspoň jeden pár obľúbených lodičiek. Viete však, ako vznikli? Táto zmyselná obuv za sebou skrýva zaujímavú históriu.

Pôvodné modely na vysokom podpätku by ste na ženskej nohe hľadali iba ťažko. Pôvodne totiž uľahčovali život perzským vojakom na koňoch, ktorým pomáhali fixovať nohu v strmeňoch. Po príchode Peržanov do Európy (17. storočie) sa topánky na podpätku dostali medzi európsku šľachtu.

Keď sa vyvýšené topánky začali rozmáhať aj medzi bežnými ľuďmi, aristokracia prišla s jednoduchým nápadom na odlíšenie – podpätky ešte zdvihli.

V 60. rokoch 19. storočia ovládla obuvníctvo masová výroba topánok. Lodičky však boli symbolom luxusu a precíznej ručnej práce. Postupne sa aj dizajn lodičiek upravoval a prispôsoboval aktuálnym módnym trendom a dostávali sa k stále širšej skupine zákazníkov. Od začiatku 20. storočia sa pojem „lodičky“ začal používať už iba pre dámske topánky. Lodičky si podmanili svet a sú ozdobou nôh nielen najväčších celebrít..

Články, pri ktorých si oddýchnete

TOP zaujímavosti a rekordy

Svet obuvi je plný zaujímavostí a rekordov. Vybrali sme pre vás tie najlepšie.

  1. Je vedecky dokázané, že závislosť na topánkach je skutočná. Aktivuje sa pri nej časť mozgu, ktorú poznajú všetci zberatelia – prefrontálna kôra.
  2. Svoje by o tom vedela povedať aj speváčka Celine Dion. Tá sa pred časom priznala, že vlastní viac ako 10-tisíc párov topánok.
  3. Jedny z najdrahších topánok, aké boli kedy predané, sú červené papuče z filmu Čarodejník z krajiny Oz z roku 1939. V roku 2000 sa predali za vyše 660-tisíc dolárov.
  4. Jeison Hernandez z Venezuely je podľa Guinnessovej knihy rekordov človekom s najväčšími chodidlami na svete. Jeho topánky majú veľkosť číslo 59!
  5. Ľudia sú súťaživé tvory. Svedčí o tom aj obľúbený závod v behu v topánkach na vysokých podpätkoch. Svetový rekord v behu na 100 metrov je neuveriteľný – 13,56 sekundy!
  6. Šatník ľudí trpiacich Ambulofóbiou pravdepodobne veľa párov topánok neukrýva. Trpia totiž strachom s chôdze.
  7. Zvykli ste si na pohodlnú podrážku vašich topánok? V tom prípade najnovší hit, ktorý vracia ľudstvo späť ku koreňom, nebude nič pre vás. Reč je o barefoot topánkach, ktoré nám majú priblížiť chôdzu naboso. Podrážka tak zvyčajne meria maximálne 3–6 milimetrov.
  8. Pokiaľ by ste chceli vidieť sandále z peria pštrosa emu a ľudských vlasov, navštívte expozíciu Obuvníckeho múzea v Zlíne.
  9. Švédi majú zaujímavý svadobný zvyk. Matka nevesty jej do pravej topánky vloží zlatú mincu, otec zase do ľavej topánky striebornú. Chcú jej tak zabezpečiť bohatý zvyšok života.
  10. Pri zvykoch ešte ostaneme. Tentokrát sa však zameriame na slobodné ženy. Jedna z vianočných tradícií totiž hovorí, že slobodné dievča má do do ruky chytiť obľúbenú topánku, chrbtom sa otočiť k dverám a topánku hodiť za seba. V prípade, že špička topánky ukáže k dverám, žena sa do roka vydá.

Zaujímavosti, ktoré vás dostanú

Myslíte si, že svet topánok máte v malíčku? Svoje vedomosti si môžete overiť v našom kvíze!

Kliknite SEM: Topánky, ako ich nepoznáte. Trúfate si na TOP zaujímavosti?

V kvíze sa vám postupne zobrazí 10 otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd.

Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Testujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM