Jakub Forgács Zo Slovenska

Ľudí na juhu Slovenska VYDESILO dunenie: Báli sa, že VYBUCHLI Mochovce! Dôvod bol iný

Ľudia opisovali zvuk podobný „dvojhrmeniu“, hoci po búrke nebolo ani stopy. Vysvetlenie prišlo z neba.

Ilustračný obrázok k článku Ľudí na juhu Slovenska VYDESILO dunenie: Báli sa, že VYBUCHLI Mochovce! Dôvod bol iný
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Silný dunivý zvuk a otrasy vyplašili obyvateľov juhu Banskobystrického kraja či Maďarska. „Odborníci už zistili, že to spôsobilo vesmírne teleso, ktoré vletelo do zemskej atmosféry. Teraz zisťujú, kam dopadlo. Zatiaľ vedia iba toľko, že je to niekde severne od Rimavskej Soboty,“ píše portál Noviny.sk., ktorý o udalosti informoval.

Niektorí obyvatelia si podľa portálu mysleli, že vybuchla jadrová elektráreň Mochovce. Opisovali zvuk podobný „dvojhrmeniu“, hoci po búrke nebolo ani stopy. „Neskôr sa zistilo, že to bolo spôsobené rázovou vlnou, kedy vletelo veľké teleso do zemskej atmosféry,“ uviedol pre Noviny.sk astronóm Pavol Rapavý.

Ako ďalej píše portál, k dispozícii sú už aj prvé kamerové zábery z Budapešti, zachytávajúce žiaru, no záznamov je zatiaľ málo. „To je spracovanie na desiatky desiatky hodín. Ale myslím si, že v priebehu niekoľkých dní bude aj presnejšie miesto, kde to dopadlo. Zatiaľ vieme, že to je možno niekde severne, severozápadne od Rimavskej Soboty,“ dodal pre portál astronóm.

Nájdeniu bolidu veľké šance nedávajú, hoci podľa Noviny.sk mohol mať pred vstupom do zemskej atmosféry odhadom 20 až 30 kg. „Viac ako 90 percent sa vyparí v zemskej atmosfére tou abláciou, tým horením. Takže to, čo dopadlo, bude určite menej ako kilogram,“ dodal pre portál Rapavý.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM