Správy Zo Slovenska

Tohtoročná úroda hrozna bude nižšia o 40%. Ako vidia vinári jeho KVALITU?

Tohtoročnú úroda hrozna bude výrazne nižšia ako vlani, ale jeho kvalita by v prípade priaznivého počasia mohla byť vysoká.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročná úroda hrozna bude nižšia o 40%. Ako vidia vinári jeho KVALITU?
Zdroj: Dnes24.sk

Uviedla to pre TASR Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS). Ročník 2023 označila však za jeden z najťažších za ostatných 40 rokov.

„Celkovo sa očakáva úroda za celé Slovensko nižšia o 40 %. Minuloročné sucho spôsobilo nižšiu násadu kvetov, a tak už na začiatku kampane sa úroda očakávala nižšia o 15 %,“ priblížila.

„Čo sa týka kvality, prvé skoré odrody naznačujú vysokú aromatickosť. Ak by nám priala jeseň, teda ak by bola suchá a dlhá na vyzretie hrozna, tak kvalita hrozna by mohla byť výnimočná,“ spresnila.

Zdôraznila, že daždivé obdobie tento rok práve počas kvitnutia v niektorých lokalitách Slovenska spôsobil veľký tlak perenospóry.

„Menej skúsení vinohradníci začiatkom júla hlásili škody v niektorých lokalitách (časť Pezinka, Hlohovec, Strekov) až do výšky 80 až 100 % úrody. Následné vysoké teploty spôsobili tlak múčnatky, ktorí skúsení vinohradníci zvládli bez väčších problémov,“ poznamenala.

Doplnila, že tohtoročný zber hrozna je posunutý asi o 6 dní neskôr, ako býva priemer. „Aj burčiaková sezóna sa začala 15. augusta iba veľmi pomaly, prvé väčšie zbery skorých odrôd začínali 17. až 21. augusta,“ dodala Kaňuchová Pátková.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM