Peter Simon Regióny

Záchranná akcia žiab pri Rožňave: Sledujte, koľko skokanov preniesli cez sviatky! FOTO

Žabie zábrany v našom okrese museli ochranári tento rok postaviť už v strede marca. Čítajte podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Záchranná akcia žiab pri Rožňave: Sledujte, koľko skokanov preniesli cez sviatky! FOTO
3
Galéria
Zdroj: Národný park Slovenský kras

Pracovníci Správy národného parku Slovenský kras v Brzotíne už niekoľko rokov inštalujú počas jarnej migrácie obojživelníkov zábrany na kolíznom úseku cesty I. triedy I/67 medzi Vlachovom a Dobšinou.

Aj napriek tomu, že žaby nepatria k obľúbeným tvorom, sú to chránené živočíchy podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a je len na nás aby sme si uvedomili ich význam v prírode a pochopili nutnosť ich ochrany.

Ako informoval riaditeľ Správy NP Slovenský kras Ján Kilík, Skokan hnedý (Rana temporaria) kladie vajíčka do jazera na druhej strane cesty, ktorá pre ne predstavuje neprekonateľnú bariéru.

„Preto, aby neskončili pod kolesami áut, sa pod cestou zozbierajú a prenesú na druhú stranu do jazierka, ktoré využívajú ako liahnisko. S inštaláciou zábran sa začalo už 15. marca, kedy sa objavili aj prvé jedince,“ uviedol riaditeľ.

Doplnil, že chladné počasie a snehová pokrývka oproti minulým rokom výrazne spomalila rozmŕzanie pôdy a ťah žiab sa tak výrazne oneskoril. „Kulminácia tohoročnej migrácie bola cez obdobie Veľkonočných sviatkov, kedy bolo výrazne daždivé počasie. Denne bolo prenesených vyše 500 jedincov. Minulý rok bolo celkom prenesených 4637 skokanov hnedých. Spoločenská hodnota jedného skokana hnedého je 140 eur,“ povedal na záver Ján Kilík.

Obrazom: Migrácia žiab pri Rožňave
3
Galéria
Zdroj: Národný park Slovenský kras
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM