MAK Správy Zo Slovenska

Kontroverzný šéf Lesov SR dostal okamžitého padáka

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) odvolal generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka.

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzný šéf Lesov SR dostal okamžitého padáka
3
Galéria
Zdroj: Facebook

S okamžitou platnosťou poveril vedením podniku Mateja Vigodu, ktorý doteraz pôsobil vo funkcii vedúceho lesnej správy Závadka nad Hronom, odštepného závodu Beňuš Lesy SR. Informoval o tom Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Machalík zdôraznil, že Lesy Slovenskej republiky, štátny podnik sú najväčším správcom lesného majetku na Slovensku. Obhospodarujú necelých 900.000 hektárov lesných pozemkov, čo je takmer 45 % lesného pôdneho fondu Slovenska. Koncom roka 2019 zamestnával podnik takmer 3600 ľudí.

Podčiarkol, že generálny riaditeľ Lesov SR je štatutárnym orgánom podniku, menuje ho do funkcie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorému je priamo podriadený. Priamo riadi štyroch riaditeľov úsekov generálneho riaditeľstva a 25 riaditeľov odštepných závodov a ich prostredníctvom celú hospodársku činnosť štátneho podniku.

Hovorca dodal, že generálny riaditeľ vo veciach podniku koná samostatne v zmysle platných právnych predpisov, vnútropodnikových smerníc a pokynov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Rozhoduje o zásadných a kľúčových otázkach a časť svojich právomocí deleguje na riaditeľov úsekov a riaditeľov odštepných závodov. Usmerňuje a vytvára podmienky pre činnosti organizačných útvarov ktoré sú začlenené na úseku generálneho riaditeľa a dbá o ich účinnosť a efektívnosť.

Problémový

Už bývalý generálny riaditeľ Staník bol známy najmä ako bývalý manažér železníc s blízkymi kontaktami na SNS. V minulosti dlhodobo pracoval aj pre Martina Kvietika a jeho finančnú skupinu Slavia Capital.

Skupinu Staník napríklad v rokoch 2009 až 2013 zastupoval v strojárskom podniku Way Industries. V rokoch 1999 až 2003 bol aj v predstavenstve končiacej Priemyselnej banky, o ktorú sa zaujímala aj Slavia Capital.

Staník sa tiež „preslávil“ nehospodárnym nakladaním s poľovnými revírmi, ktoré sa za minulej vlády prideľovať bez súťaží.

V Lesoch SR boli viacerí radoví zamestnanci, ktorí v podniku poukázali na nekalé praktiky, boli šikanovaní.

Médiá zaujal najmä prípad lesníka Matúša Hríbika, ktorý upozornil na prideľovanie zalesňovacích prác nekvalitným dodávateľom. Vyhadzovom sa mu vyhrážal Peter Morong, miestny riaditeľ a podpredseda Smeru v Brezne, ktorý mu mal odkázať, že „ak chce reformovať lesníctvo, tak môže, ale z úradu práce“.

Škandálom bol tiež nevýhodný nákup protipožiarnych kamier za viac ako 20 miliónov eur. Zmluva bola podpísaná počas jednofarebnej vlády Smeru, Staníkovo vedenie ju obhajoval a za podnik túto zmluvu podpísal práve smerák Morong.

Výčitky od NKÚ

Chybu za chybou vyčítal Lesom SR pod vedením Staníka aj najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Problémom bola napríklad mediálna kampaň Lesov SR, ako protireakcia na kampaň My sme les, ktorá protestovala proti klčovaniu našich lesov. Lesy SR zaplatili za kampaň 1,5 milióna a okrem spotov zahŕňali aj PR články, v ktorých sa bránili proti škandálom z ich produkcie. Nakoniec kampaň zastavil po minutí 700-tisíc eur.

NKÚ upozornil aj na cenovú politiku Lesov SR, kedy predávali najkvalitnejšie drevo za podradné ceny slovenským fabrikám na výrobu nábytku či celulózy.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM