Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Posledný augustový deň bude slnečný, teploty do 33 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Aký je august posledný deň, taká má byť celá jeseň." Meniny oslavuje Nora. Slnečno. Teploty 28 až 33 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledný augustový deň bude slnečný, teploty do 33 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné 30 až 33 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné 28 až 32 stupňov C.

Meniny má Nora

Ženské meno Nora má severský pôvod. Vo voľnom preklade znamená „Boh je moje svetlo“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Norika, Norka, Nori. Meniny majú 31. augusta.

Noriky majú zmysel pre česť a spravodlivosť. Rozdávajú iným radosť, sú samostatné, aktívne, ale aj vnímavé, priateľské a spriaznené.

Štúdium berú poctivo a veľmi zodpovedne. Stávajú sa z nich prevažne schopné asistentky alebo podnikateľky. Sú obdivuhodne životaschopné, odolávajú únave aj preťaženosti. Pozor by si mali dávať na nervový systém a obličky.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastnými farbami sú čierna, tmavomodrá a sivá. Ochranné rastliny medovka, baza a divozel, ochranné kamene ametyst, achát a perla.

Stalo sa doma

1926 – Uskutočnil sa prvý rozhlasový priamy prenos z kaviarne Astória v Bratislave. Vysielala sa tanečná hudba v podaní kapely Jožka Pihíka.

1944 – Československá exilová vláda v britskom Londýne vyhlásila jednotky slovenskej armády na povstaleckom území za 1. československú armádu na Slovensku.

  • Nemecké okupačné vojská odzbrojili kľúčovú zložku ozbrojených síl protinacistického povstania – Východoslovenskú armádu.

1957 – Na futbalovom štadióne Slovana Bratislava na Tehelnom poli sa začal (trval do 1. septembra) prvý ročník atletického mítingu Veľká cena Pravdy, ktorý sa neskôr presunul na bratislavské Pasienky. Od roku 1973 do roku 1989 niesol názov Pravda – Televízia – Slovnaft (P-T-S). Potom názov mítingu až do roku 1997 prešiel rôznymi obmenami: Grand prix Bratislava, Slovnaft, Cena Slovenska Slovak Gold. Tradíciu legendárnej P-T-S obnovili 17. júna 2017 v Šamoríne, kde sa konal 52. ročník mítingu.

1970 – Začalo sa celoštátne vysielanie rozhlasovej stanice Hviezda, ktoré nahradilo stanicu Československo.

1973 – Slovenský kras vyhlásili za chránenú krajinnú oblasť. Národným parkom sa územie stalo v roku 2002.

1975 – V Martine slávnostne otvorili novú budovu Matice slovenskej. Projekt architektov Dušana Kozmu a AntaCimmermanna stavali na Hostihore od roku 1963.

1995 – Michal Kováč ml., syn vtedajšieho prezidenta Slovenskej republike (SR) Michala Kováča, bol ilegálne zavlečený do Rakúska, kde ho zatkla polícia na základe zatykača Interpolu.

1996 – Vo večerných hodinách sa začalo vysielanie súkromnej televíznej stanice TV Markíza.

Stalo sa vo svete

1893 – Ferdinand von Zeppelin dostal v ríšskom patentovom úrade platný patent na celokovovú konštrukciu vzducholode.

1907 – Sanktpeterburská zmluva: Rusko a Británia uzatvorili zmluvu, v ktorej sa zaviazali, že budú spoločne postupovať proti Nemecku. Tým bola dokončená Trojdohoda medzi Britániou, Ruskom a Francúzskom.

1942 – Nacistické bezpečnostné orgány zlikvidovali nemeckú odbojovú organizáciu Rote Kapelle.

1947 – Po zmanipulovaných parlamentných voľbách v Maďarsku sa k moci dostali komunisti, ktorí v krajine zaviedli totalitný režim.

1962 – Ostrovy Trinidad a Tobago získali nezávislosť v rámci Britského spoločenstva národov (Commonwealthu).

1968 – Približne 12 000 osôb zahynulo pri zemetrasení v sile 7,4 stupňa Richterovej stupnice v iránskej provincii Chorásán.

1980 – Poľská komunistická vláda pristúpila na požiadavky poľskej Solidarity.

1996 – Tajomník ruskej bezpečnostnej rady a splnomocnenec ruského prezidenta pre Čečensko Alexander Lebeď a šéf generálneho štábu čečenských povstalcov Aslan Maschadov podpísali mierovú dohodu medzi Ruskom a čečenskými povstalcami.

2006 – Nórskej polícii sa podarilo nájsť dva slávne obrazy Výkrik a Madona od Edvarda Muncha, ktoré zlodeji v auguste 2004 ukradli z múzea v nórskom Osle.

2012 – Mexický volebný tribunál vyhlásil, že legitímnym víťazom prezidentských volieb je Enrique Peňa Nieto. Podľa federálneho volebného tribunálu ľavicový kandidát Andrés Manuel López Obrador nedokázal, že kupovanie hlasov ovplyvnilo volebný výsledok.

2016 – Brazílsky Senát odvolal z funkcie prezidentku Dilmu Rousseffovú pre podozrenie z manipulácie s rozpočtom, čím si mala pomôcť k svojmu znovuzvoleniu. Úradujúcim prezidentom sa do volieb v roku 2018 stal dovtedajší viceprezident Michel Temer.

– Chorvátsky tenista Ivo Karlovič vytvoril nový rekord grandslamového turnaja US Open, keď sa v zápase 1. kola dvojhry s Yen-Hsun Lu z Taiwanu blysol 61 esami. Doterajšie maximum držal Holanďan Richard Krajicek, ktorý vo štvrťfinále v roku 1999 nastrieľal 49 es.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa Rudolf Schenker, Hannover, Nemecko, gitarista skupiny Scorpions. Túto hardrockovú formáciu založili bratia Michael a Rudolf Schenkerovci v roku 1965 v Hannoveri. Začínali s prevzatými skladbami, v roku 1972 vydali prvú LP platňu s názvom Action, ktorá vyšla neskôr v reedícii pod názvom Lomesome Crow.

Po vydaní tohto albumu hrali Scorpions ako predkapela britskej skupiny UFO. Úspešní v Európe sú od 80. rokov, s albumom Blackout, vydanom v apríli 1982 dosiahli úspech aj v Spojených štátoch. V roku 1989 vystupovali na hudobnom festivale v Moskve a prijal ich aj prezident Michail Gorbačov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM