Webnoviny - Svet

AZZZ nesúhlasí s ďalším zvyšovaním miestnych daní

WEBNOVINY.SK

Oto Nevický, člen prezídia AZZZ SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) žiada zavedenie jasných a korektných pravidiel pre určovanie miestnych daní a poplatkov. Predstavitelia asociácie zamestnávateľov sa totiž obávajú ich ďalšieho neúmerného zvýšenia, na základe aktuálnej novely zákona o miestnych daniach, ktorú ministerstvo financií spolu s ďalšími daňovými zákonmi v piatok predložilo do „superskráteného víkendového“ pripomienkového konania, končiaceho v pondelok. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré v stredu asociácia zverejnila.

„Je viac ako pravdepodobné, že vláda bude tlačiť na samosprávy, aby si práve cez túto novelu vyrovnali svoje rozpočty,“ predpokladá člen Prezídia AZZZ Oto Nevický. Novela zákona o miestnych daniach totiž obciam umožňuje v druhom polroku 2011 zvýšiť miestnu daň až o 30 % aktuálnej sadzby.

Asociácia to považuje za ďalší nesystémový krok v sústave miestnych daní, ktorým sa má zo zdrojov podnikateľov nahradiť výpadok obecných príjmov z podielových daní. Podľa AZZZ by mali byť prijaté systémové opatrenia na to, aby samosprávy neúmerne nezaťažovali zamestnávateľov.

Zamestnávatelia majú výhrady aj voči aktuálnemu nastaveniu tohto zákona. "Situácia je najhoršia v oblasti pôdohospodárstva, lesníctva a kúpeľníctva, kde sú na prevádzku potrebné rozsiahle plochy a miestne dane tak extrémne zaťažujú tieto podniky.

Problémy nám avizujú aj prepravcovia, ktorých sadzby dane z motorových vozidiel sú výrazne vyššie ako v susedných krajinách, hoci kvalita a kvantita cestnej siete lepšia nie je. Ich konkurencieschop­nosť tak ide prudko dole. Každé zvýšenie daňového zaťaženia prináša zníženie zamestnanosti a teda negatívne vplýva aj na konsolidáciu verejných financií," konštatoval Nevický.

Nevický: Nie je možné takto deformovať inštitút pripomienkového konania

Samosprávy už dnes pri vyrubovaní miestnych daní a poplatkov nemajú takmer žiadne obmedzenia. Podnikatelia z AZZZ sa obávajú, že by sa mohla zopakovať situácia z roku 2005, keď niektoré mestá a obce zvýšili miestne dane a poplatky až o 100 %.

„To by bolo pre mnohých našich podnikateľov likvidačné, firmy skončia v konkurze a zamestnanci na úradoch práce. Nehovoriac o tom, že zvýšenie miestnych daní sa priamo dotkne aj peňaženiek občanov ako daňových poplatníkov,“ dodal Nevický.

Vo vzťahu k víkendovému pripomienkovaniu legislatívy pre podnikateľské prostredie veľmi dôležitej Nevický skonštatoval : „Nie je možné takto deformovať inštitút pripomienkového konania. Chápeme, že ministerstvo je v časovom strese, ale tento prístup má krajne nepriaznivý vplyv na kvalitu a transparentnosť legislatívneho procesu. Máme veľmi negatívne ohlasy z prostredia členskej základne na takéto uplatňovanie pripomienkového konania.“

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM