Webnoviny - Svet

Film Europe Award dostal Jaro Vojtek

WEBNOVINY.SK

Scenárista, režisér a kameraman Jaro Vojtek. Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Jaro Vojtek dostal za snímku Hranica (2009) ďalšiu cenu – tentoraz Film Europe Award. Ocenenie získal v súťaži slovenských dokumentárnych filmov Cinematik.Doc, ktorá sa uskutočnila v rámci Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. O trofej spojenú s prémiou tisíc eur bojoval v tejto súťažnej sekcii spolu s ďalšími siedmimi dokumentmi premiérovanými od septembra 2009 do septembra 2010: Dobré ráno, Slovensko!, Erotic Nation, Malý zúrivý Robinson, Mesiac v nás, Mongolsko – v tieni Džingischána, Tri Biblie, dva osudy, jedna láska a Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil. Dokumentárny film Hranica je o nezmyselnej hranici, ktorá rozdeľuje dedinu Slemence i ľudské osudy po dlhé desaťročia. Nielen však o nej. Režisér a scenárista Jaro Vojtek sa v nej zamýšľa nad „absurdnosťou vytvárania akýchkoľvek hraníc“. „Hrdinkou“ filmu je okrem tej, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne, aj schengenská hranica, ktorá stále rozdeľuje ľudí, kedysi blízkych a dnes takmer cudzích. Po prijatí Slovenska do Európskej únie síce v dedine otvorili nový hraničný priechod, no nenapravilo to dávno potrhané medziľudské vzťahy. Priechod slúži väčšine len ako vstup na trh, kde je všetko lacnejšie. Len niektorí prejdú na Ukrajinu, aby sa stretli s priateľmi, priateľkami či rodinou.

V hlavnej súťažnej kategórii Meeting Point Europe (Miesto stretnutia Európa), v ktorej rozhodovali mladí kritici zo 16 európskych krajín, zvíťazila dráma Biela stuha (2009) od Michaela Hanekeho. Čierno-biely film sa odohráva v dedinke v protestantskom severnom Nemecku v období rokov 1913 až 1914. V predvečer prvej svetovej vojny jej obyvateľmi otrasie séria krutých a tajomných zločinov a podozreniu sa nevyhnú ani deti. Divácky najobľúbenejším filmom sa stala dráma Fish Tank (2009). Režisérka a scenáristka Andrea Arnold v nej prináša príbeh 15-ročnej Mie, ktorá sa neustále dostáva do problémov, vylúčili ju zo školy a ani jej kamaráti sa s ňou už nechcú baviť. Jedného horúceho letného dňa si jej matka privedie domov záhadného cudzinca Connora, ktorý sľúbi všetko zmeniť a priniesť do ich života lásku.

Cenu primátora mesta Piešťany udelili snímke Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil od Dariusza Jabłońského. Titul je portrétom poľského dôstojníka Ryszarda Kuklińského, ktorý v období studenej vojny odovzdal dôstojníkom CIA viac ako 40-tisíc strategických dokumentov Varšavskej zmluvy.

Agentúru SITA informoval PR manažér Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Peter Konečný.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM