Webnoviny - Svet

Hanlon oficiálne trénerom reprezentácie SR

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa v stredu oficiálne stal Kanaďan Glen Hanlon. S predstaviteľmi Slovenského zväzu ľadového hokeja podpísal štvorročnú zmluvu na obdobie do skončenia zimných olympijských hier 2014 v Soči. Hanlon povedie Slovensko už na svetovom šampionáte 2010 v Nemecku. Realizačný tím i asistenti František Hossa a Ľubomír Pokovič ostávajú vo svojich funkciách.

Národný tím SR bude mať prvýkrát na svojej lavičke cudzinca. Hanlon na poste reprezentačného kouča strieda Jána Filca, ktorý svoj odchod naznačoval už po zimných olympijských hrách vo Vancouveri, kde Slováci skončili štvrtí.

Glen Hanlon je od pondelka na Slovensku. Nového kouča najskôr v stredu predpoludním schválil výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja a následne ho predstavili na oficiálnej tlačovej besede v Bratislave. „Chcel by som pokračovať v práci, ktorú robil Ján Filc nielen na úrovni reprezentačného A-tímu, ale viacúrovňovo, to znamená, že aj s mladými generáciami hokejistov, ktoré budú mať šancu reprezentovať v budúcnosti. Rád by som v nich vzbudil vášeň pre hokej, aby mohli dôstojne nahradiť hráčov, ktorí sa v národnom tíme už nepredstavia. Mladí, ktorí prídu do reprezentácie, musia preskočiť vysoko nastavenú latku,“ povedal Glen Hanlon.

Päťdesiattriročný bývalý brankár trénoval v minulosti tím NHL Washington Capitals (2003–04 a 2005–07) a tiež bieloruskú reprezentáciu, ktorú v roku 2006 doviedol k šiestemu miestu na MS. S národným tímom Bieloruska sa predstavil aj na svetovom šampionáte 2009 vo Švajčiarsku, kde skončil jeho výber ôsmy. Sezónu 2009/2010 začal v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) v tíme Dinamo Minsk, ale po zlých výsledkoch ho odvolali. Naposledy bol trénerom brankárov vo Vancouver Canucks v NHL. So slovenským hokejom má Hanlon niekoľko spojitostí. V roku 1983 ho vymenili zo St. Louis do New York Rangers spolu s Václavom Nedomanským, ktorý je v súčasnosti konzultantom slovenskej reprezentácie. Vo Washingtone zasa viedol súčasného generálneho manažéra národného mužstva SR Petra Bondru a pri svojom nedávnom pôsobení v Diname Minsk si do mužstva vybral reprezentačného obrancu Richarda Lintnera.

Doterajší tréner SR Ján Filc mal síce platnú zmluvu do konca májového svetového šampionátu, ale už po 4. mieste na zimných olympijských hrách vo Vancouveri naznačil, že by do Nemecka nemusel cestovať. O možnosti svojho odchodu od reprezentácie sa rozprával s prezidentom SZĽH Jurajom Širokým už pred ZOH. Okrem Hanlona prichádzali do úvahy pre reprezentačnú stoličku podľa rôznych dohadov aj jeho krajan Andy Murray, ktorý sa už medzičasom stal konzultantom švajčiarskeho tímu, bývalý tréner reprezentácie helvétskeho kríža Ralph Krueger či Čech Miloš Říha.

Prezident SZĽH Juraj Široký sa v stredu poďakoval doterajšiemu kormidelníkovi za jeho prácu. Zároveň mu odovzdal zemiak ako symbolickú medailu za 4. miesto na ZOH 2010. „Presvedčenie ukončiť prácu reprezentačného trénera som nadobudol a utvrdil si ho počas a po zimných olympijských hrách vo Vancouveri. Pre slovenský hokej je veľmi dobre, že k nemu prišla nová myšlienka, ktorá ho posunie ďalej,“ povedal Ján Filc.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM