Správy

Kaliňák sa ešte má čo učiť, už chýbajú len milióny eur v igelitkách, píše česká tlač

Korunný princ Smeru skončil a spolu s ním prežíva najvážnejšiu politickú kauzu aj premiér Fico - takto hodnotia aktuálny škandál okolo prepojenia ministra vnútra Kaliňáka na podnikateľa Bašternáka českí komentátori.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák sa ešte má čo učiť, už chýbajú len milióny eur v igelitkách, píše česká tlač
Zdroj: TASR

Česko momentálne prežíva politickú krízu, keď minister financií Andrej Babiš hrozí opustením vládnej koalície pre navrhovanú reformu polície. České médiá preto píšu, že škandál jeho slovenských krajanov v Smere tak ponúka “odpočinok” od domácich turbulencií. A aj pre Čechov je to pikantný škandál.

Spomienka na mečiarizmus

“Prevody priamo na osobný účet predstavujú síce od bankoviek v igelitkách z čias mečiarizmu určitý posun, avšak Kaliňák sa ešte má čo učiť,” píše komentátor portálu E15.cz Jan Pavec. Reaguje tak na aktuálnu kauzu odhaleného bankového účtu Roberta Kaliňáka, na ktorý mu prichádzali státisíce eur od firmy B.A. Hause, ktorú založil kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák.

Komentátor dodáva, že dôvod na smútok má aj český minister vnútra Milan Chovanec. “Na koniec slovenskej vlády to síce nevyzerá, ale Chovanec možno príde o parťáka, ktorý mu v Bruseli jediný rozumie,” naráža na možný koniec Kaliňáka v ministrovskej funkcii.

Koniec politickej kariéry?

“Slovenský premiér Fico tento týždeň prišiel o korunného princa,” píše komentátor portálu ihned.cz Martin Ehl. Dodáva, že podľa novinárov, expertov i niektorých členov strany Smer sa už Kaliňák rozhodne nemôže stať Ficovým nástupcom na čele strany i vlády.

Kaliňák podľa neho čelí škandálu, ktorý by iných politikov stál miesto i politickú kariéru. Lenže do tejto kauzy je podľa Ehla až príliš zaangažovaný aj samotný Fico, ktorý býva v Bašternákovom byte v podnájme. Tam zrejme treba hľadať aj dôvod, prečo je Kaliňák ešte stále v ministerskom kresle. “Premiér má blízko k problémom svojho ministra a straníckej dvojky, ktorého teraz chráni – na rozdiel od situácie pred voľbami, keď sa rýchlo zbavil predsedu parlamentu Pavla Pašku.”

Čítajte aj: Ďalší škandál Ficovho ministra: Ján Počiatek ako pašerák kokaínu?

Podľa komentátorov je prípad Bašternák doteraz najvážnejšia Ficova kauza. Pre premiéra je situácia o to nepríjemnejšia, že na odchod Kaliňáka z politického života tlačí aj časť Smeru, ktorá cíti, že kauza môže celej strane zásadne uškodiť a preferencie pôjdu ešte viac dole.

“Kaliňák je silný hráč slovenskej politiky s vplyvom v polícii i armáde. Ovláda tiež peňažné toky rôznych štátnych zákaziek pre spriatelené firmy,” píše komentátor. Preto oslabenie jeho pozície znamená zásadnú premenu mocenskej rovnováhy v Smere.

Čítajte aj: Robert Feši Kaliňák: Syn námorníka, ktorý pláva v politických vodách už takmer 20 rokov

Robert Kalinak
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM