Webnoviny - Svet

Líbya prepustila 214 islamistov

WEBNOVINY.SK

Ilustračná foto SITA/AP TRIPOLIS 23. marca (WEBNOVINY) – Líbya prepustila z väzenia ďalších 214 islamistov vrátane troch hlavných mužov Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG). V utorok o tom informoval syn líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Podľa Saífa al-Isláma líbyjské úrady dnes ohlásili oslobodenie 214 zajatcov z rôznych islamských skupín. Medzi nimi je aj 34 členov LIFG a jej vrchný šéf Abdelhakim Belhaj, vojenský veliteľ Chalíd Šríf a ideologický vodca Sami Saadi.

„Prepustením týchto lídrov vrcholí náš program dialógu a zmierenia,“ uviedol al-Islám. Šéf Kaddáfího nadácie sa odvolával na projekt komunikácie s islamistami, ktorý jeho nadácia spustila v roku 2007. Podľa neho od spustenia programu prepustili už 705 islamistov, pričom 409 ich je stále vo väzení a z toho 232 by mali čoskoro prepustiť.

V roku 2007 teroristická sieť al-Kájda ohlásila, že LIFG sa začlenila do jej štruktúr. Minulý rok ale Kaddáfiho nadácia uviedla, že členovia tejto organizácie zadržiavaní v líbyjských väzniciach, ktorí síce predtým boli napojení na al-Kájdu, sa svojho členstva vzdali.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM