Rôzne

Nápaditá novinka aj pre dospelých: Vznikli nádherné rusínske výšivky a omaľovanky

Zámerom tohto projektu je zdôrazniť výnimočnosť každej výšivky. Omaľovanky sú taktiež predlohou na samotné vyšívanie a môžu byť zároveň antistresovým doplnkom.

Ilustračný obrázok k článku Nápaditá novinka aj pre dospelých: Vznikli nádherné rusínske výšivky a omaľovanky
5
Galéria
Zdroj: Rusynshop

Koncom uplynulého roka vznikol unikátny projekt Rusínskych výšiviek s maľovankou, ktorý autori myšlienky pripravili v rámci iniciatívy Rok rusínskej dediny 2020.

Rok rusínskej dediny

Vyhlásil ho Okrúhly stôl Rusínov Slovenska a prebiehal počas celého uplynulého roka. Jeho cieľom bolo popularizovať rusínske obce na severovýchode Slovenska pred blížiacim sa Sčítaním obyvateľstva, domov a bytov v roku 2021.

Výšivky boli v minulosti dôležitou súčasťou odevnej kultúry každej obce, no tiež aj prejavom estetického cítenia jej tvorcov – dedinských žien a dievčat.

15 rusínskych obcí

Prvá séria Rusínskych výšiviek ponúka výšivky z 15 rusínskych obcí na východnom Slovensku.

Myšlienka projektu sa tvorila už dlhšie. Autor Peter Štefaňák nám prezradil, že od založenia rusínskeho ehopu sa snažil pracovať s ľudovými motívmi na rôznych odevoch, hrnčekoch a iných produktoch.

Myšlienka o maľovanke

„Postupne vznikali nové grafiky začala sa rodiť myšlienka vytvoriť maľovanku, ktorá bude spracovávať výšivky v podobe, ktorú v rusínskom prostredí nebolo možné vidieť. Intenzívnejšie to v hlave nosím od roku 2019. Okrem samotnej myšlienky bol potrebný aj tím, v ktorom jeden dáva nápady, druhý ich hodnotí, tretí realizuje a štvrtý finalizuje. Vo finále sa potom pripravil úvodný text, ktorý preložili ďalší ľudia do rusínskeho a anglického jazyka,“ konkretizoval pre Prešov Dnes24.

Štefaňák sa taktiež hlási k rusínskej národnosti, pochádza z obce Malý Lipník, ktorá je rusínskou obcou v okrese Stará Ľubovňa. Zámerom je podľa neho deťom a rodičom hravou formou odprezentovať tradičné rusínske výšivky z viacerých obcí severovýchodného Slovenska.

Antistresový doplnok

„Deti si môžu rusínske výšivky podľa predlohy vymaľovať a pre mamky či babičky môžu byť výšivky zasa inšpiratívnou predlohou na vyšívanie. Pre dospelých je maľovanka určite výborným antistresovým doplnkom,“ doplnil ďalej Štefaňák.

Za predlohu pre grafické spracovanie si vybrali výšivky zo staršieho výskumu, ktorý realizoval Pavol Markovič. Keďže výskum realizoval v roku 1964, jeho zdroje vychádzali z odevu, ktorý bol často z obdobia ešte pred prvou svetovou vojnou.

„Na grafické spracovanie som potom oslovil Michala Mészárosa. Tak sa vytvoril grafický základ pre Petra Semančíka, ktorý celému dielku dal grafický dizajn a vytvoril tak konečnú grafickú podobu,“ doplnil na záver.

A viac záberov z tejto krásnej tvorby už nájdete v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Rusínska novinka v podobe výšivok a omaľovaniek
5
Galéria
Zdroj: Rusynshop
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM