Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok prinesie ochladenie, teploty do 16 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Šimon a Judy vyháňajú baču z búdy." Meniny oslavuje Dobromila. Prevažne jasno, postupne od severozápadu pribúdanie oblačnosti. Ojedinele slabé zrážky, najmä na krajnom západe a severozápade.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok prinesie ochladenie, teploty do 16 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a miestami občasný dážď alebo prehánky. OCHLADENIE, najvyššia denná teplota 11 až 16 stupňov

Stred: Oblačno až zamračené, k večeru na severe čiastočne zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. OCHLADENIE. Najvyššia denná teplota 7 až 12, na juhu miestami okolo 14 stupňov.

Východ: Oblačno až zamračené, spočiatku aj zmenšená oblačnosť. Miestami dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách sneženie. OCHLADENIE. Najvyššia denná teplota 11 až 15, na severe miestami okolo 9 st.

Meniny má Dobromila

Ženské meno Dobromila má slovanský pôvod a význam mena je „milujúca dobro“. Nositeliek krstného mena Dobruška, Dobrinka, Milka, ako ich doma oslovujeme, je na Slovensku málo.

Dobromily, ktoré oslavujú meniny 28. októbra, sa ťažko vzdávajú. Pre svoju neústupčivosť prekonávajú v živote mnoho prekážok. Sú samostatné a v prvom rade svojrázne.

Dobromily sú zahľadené do seba a nestrpia, aby hrali podriadenú úlohu. Tieto ženy nemajú rady ľudí, ktorí nie sú priami. Veľmi skoro sa stanú nezávislými a majú vždy jasno v otázke svojho vzťahu k iným. Dobre sa uplatnia vo vedúcej pozícii.

Blahodarne na ne pôsobia prechádzky v prírode. Ovplyvňujú ich planéty Mars a Pluto.

Stalo sa doma

1918 – Manifestom Národného výboru sa v Prahe zriadil Národný výbor československý. Od tohto dňa prevzal vládu a prijal aj prvý zákon o vzniku Československej republiky (ČSR). Podpísali ho Vavro Šrobár, Anton Švehla, Alojs Rašín, Franšek Soukup a Juraj Stříbrný. Týmto aktom oficiálne vznikla ČSR. Deň pripomínajúci tieto udalosti je od roku 1993 pamätným dňoch SR.

1944 – Skončila sa Karpatsko-duklianska operácia.

  • Obec Smrečany podpálili fašisti. Zahynulo 10 ľudí, 11 bolo zranených a zhorelo 32 domov.

1949 – Dokončili stavbu úseku železnice s názvom Trať mládeže z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice. O dva dni neskôr (30.10.) slávnostne odovzdali trať do prevádzky.

1976 – Ozbrojený 26-ročný Rudolf Bečve uniesol na linke Praha – Bratislava československé dopravné lietadlo Il-18 so 104 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky. Lietadlo prinútil pristáť v Mníchove.

1998 – V bratislavskom Primaciálnom paláci podpísali koaličnú dohodu predstavitelia Slovenskej demokratickej koalície (SDK), Strany demokratickej ľavice (SDĽ), Strany maďarskej koalície (SMK) a Strany občianskeho porozumenia (SOP) o zostavení novej vlády na čele s Mikulášom Dzurindom (SDK).

Stalo sa vo svete

1492 – Krištof Kolumbus sa vylodil na Kube.

1746 – Peruánske mestá Lima a Callao zničilo zemetrasenie, pri ktorom zahynulo 18.000 ľudí.

1886 – Svetoznámu Sochu slobody v USA na ostrove pred newyorským prístavom odhalil 22. americký prezident (1885–1889) Grover Cleveland.

1891 – Japonsko postihlo zemetrasenie, pri ktorom zahynulo 10.000 osôb a 300.000 ďalších zostalo bez strechy nad hlavou.

1919 – Americký kongres napriek prezidentovmu vetu schválil zákaz výroby a predaja alkoholu v USA.

1922 – V Taliansku sa uskutočnil štátny prevrat označovaný ako Pochod na Rím. Moci sa ujala fašistická strana. Taliansky fašistický vodca Benito Mussolini bol vymenovaný za nového predsedu vlády.

1939 – V deň výročia vzniku Československej republiky (ČSR) sa v Prahe konala veľká demonštrácia, pri ktorej bol ťažko zranený študent-medik Jan Opletal. Ten zraneniam 11. novembra toho roku podľahol.

1940 – Druhá svetová vojna: Taliansko napadlo Grécko.

1958 – Za pápeža bol zvolený Angelo Giuseppe Roncalli, ktorý prijal meno Ján XXIII., ktorého pontifikát trval do 3.6.1963.

1962 – Jadrová vojna medzi Spojenými štátmi americkými (USA) a Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) bola zažehnaná, keď prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ) a predseda Rady ministrov ZSSR Nikita Sergejevič Chruščov súhlasil so stiahnutím atómových zbraní z Kuby. USA museli recipročne sľúbiť, že neuskutočnia inváziu na Kubu.

1982 – Socialistická strana Španielska získala v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu, keď obsadila 201 z 350 kresiel. Jej vtedajší generálny tajomník Felipe Gonzáles Márquez sa stal premiérom španielskej vlády. V Španielsku sa tak po viac ako 40 rokoch dostala k moci ľavica.

1995 – Požiar v tuneli metra azerbajdžanského hlavného mesta Baku si vyžiadal 289 ľudských obetí.

2007 – Víťazkou prezidentských volieb v Argentíne sa stala perónistka a dovtedy argentínska prvá dáma Cristina Fernándezová de Kirchnerová. Prezidentkou bola do 10.12.2015.

2009 – Nórska centrálna banka (Norges Bank, NB) ako prvá v Európe pristúpila k zvýšeniu úrokových sadzieb od prehĺbenia finančnej krízy na jeseň 2008. Svoj kľúčový úrok zvýšila NB o štvrť percentuálneho bodu na 1,5 percenta.

  • Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration – NASA) otestoval raketu novej generácie Ares 1-X.
  • Počet obetí po výbuchu bomby ukrytej v aute, ktorá explodovala na preplnenom trhovisku v meste Pešávar na severozápade Pakistanu vzrástol na 91 osôb. Viac ako 200 ďalších utrpelo zranenia. Medzi obeťami bolo veľa žien a detí.

2016 – Dvadsaťštyri krajín a Európska únia (EÚ) sa dohodli na zriadení najväčšieho morského parku na svete. Park vytvorený v Rossovom mori bude chránený pred komerčným rybolovom na 35 rokov. Rossovo more sa považuje jeden z ekologicky najvýznamnejších oceánov na svete.

2018 – Novým prezidentom Brazílie sa stal Jair Bolsonaro.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Eros Ramazzotti (rodený Eros Luciano Walter Ramazzotti), Rím, taliansky spevák a skladateľ. V roku 1985 vydal debutový album Cuori agitati. Už tým prvým sa dostal do povedomia. Ďalšie dva Nuovi eroi (1986) a In certi momenti (1987) sa dostali na prvé miesto. Dva albumy naspieval aj po španielsky. V októbri 2007 vydal kompilačný album e2, v máji 2009 vyšiel album Ali e Radici (Roots & Wings).

Prvým singlom z neho bola pieseň Parla con me, ktorá sa dostala na prvé miesto domácej hitparády. V máji 2015 vydal v poradí dvanásty album s názvom Perfetto a v novembri 2018 trinásty album Vita Ce Né (There Is Life). Úspešné sú jeho duetá Non siamo soli s Ricky Martinom, Cose della vita s Tinou Turner, Piu che puoi so Cher či I Belong To You s Anastaciou. V talianskom rebríčku mal zatiaľ dvadsať piesní, osem z nich sa dostalo na prvé miesto.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM