Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: September sa rozlúči slnečným počasím, meniny má Jarolím

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Na svätého Hieronyma sťahuje sa už k nám zima. Meniny má Jarolím. V nedeľu (30.9.) slnečno, ráno ojedinele hmla. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: September sa rozlúči slnečným počasím, meniny má Jarolím
Foto: Juraj Škvarka

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 3 a najvyššie denné teploty 14 až 17 stupňov Celzia.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné teploty 12 až 16 stupňov Celzia.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné teploty 12 až 16 stupňov Celzia.

Meniny má Jarolím

Mužské meno Jarolím má grécky pôvod a v preklade znamená „sväté meno“. Nositeľov tohto zvláštneho mena stretneme na slovenskom území len veľmi málo, vyskytuje sa skôr v Čechách.

Jarolímovia, ktorí majú meniny 30. septembra, sú muži obdarení pozoruhodnými schopnosťami. Vedia sa ovládať a radi plnia isté poslanie. Sú aj zdržanliví a miestami záhadní. Ide o schopných a serióznych študentov, ktorí sami rozhodujú o svojom živote.

Samozrejme, veľmi skoro sa rozhodnú aj pre povolanie. Nájdeme ich všade tam, kde sa vyžaduje prítomnosť kompetentného, múdreho, komunikatívneho a nezištného človeka.

Jarolímovia sa rýchlo unavia a sú citliví na duševné prepracovanie. Zvyčajne mávajú problémy s krvným tlakom a priberaním. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä hlávkový šalát, citróny, jablká a orechy. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá, hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, nechtík, ochranné kamene jantár a topás.

Stalo sa doma

1901 – Začala sa v Bratislave skúšobná prevádzka Mestskej elektrárne – prvej elektrárne na Slovensku.

1938 – Československá vláda a prezident vyslovili súhlas s uznesením mníchovskej konferencie o odstúpení pohraničných území obývaných nemeckou menšinou Nemecku. Následne bola aj československá armáda stiahnutá z pohraničia.

1994 – Začali sa dvojdňové predčasné parlamentné voľby do NR SR, v ktorých zvíťazila koalícia Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) a Roľníckej strany Slovenska s 34,96 % (61 mandátov). Druhá skončila koalícia Spoločná voľba s 10,41 % (18 mandátov), tretia Maďarská koalícia 10,18 % (17 mandátov), štvrté Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) 10,08 % (17 mandátov), piata Demokratická únia (DÚ) 8,5 % (15 mandátov), šieste Združenie robotníkov Slovenska (ZRS) 7,3 % (13 mandátov) a siedma Slovenská národná strana (SNS) 5,4 % (9 mandátov).

2009 – Historicky prvou pilotkou ozbrojených síl SR sa po slávnostnom vyradení piatich úspešných absolventov odborného kurzu liptovskomiku­lášskej Akadémie ozbrojených síl generála M.R. Štefánika oficiálne stala Miriama Štefaničová.

Stalo sa vo svete

1452 – Pre jednoduchosť sa uvádza, že v tento deň bola vytlačená prvá kniha na svete, dvojzväzková Biblia nemeckého kníhtlačiara Johannesa Gutenberga. Na základe historických štúdií však možno povedať, že v tom čase sa s tlačou knihy len začalo.

1841 – Samuel Slocum si patentoval zošívačku (strojček na spájanie listov papiera).

1882 – Na rieke Fox v Appletone v americkom štáte Wisconsin začala činnosť prvá vodná elektráreň na svete – známa ako Appletonská Edisonova svetelná spoločnosť.

1928 – Škótsky biológ a bakteriológ Alexander Fleming objavil penicillium – pleseň potrebnú na výrobu antibakteriálnych liekov.

1929 – Začala pokusne vysielať britská televízna spoločnosť BBC.

1954 – USA dokončili stavbu prvej atómovej ponorky na svete Nautilus.

Skladba dňa

1947 – Marc Bolan (vlastným menom Marc Feld), Londýn, spevák, skladateľ a gitarista skupiny T. Rex. Túto formáciu, pôvodne plánovanú ako akustické duo založil Mark Bolan a perkusista Steve Took v roku 1967 pod názvom Tyranosaurus Rex. V októbri 1970 si skrátili názov na T. Rex, v hitparáde mali prvú skladbu Ride A White Swan. V decembri 1970 rozšíril Marc Bolan kapelu na štvoricu. Zároveň v decembri 1970 vydali debutovú LP platňu s názvom T. Rex. Veľmi úspešná bola ich druhá LP platňa Electric Warior, ktorá v decembri 1971 viedla anglický rebríček albumov. Úspešná dráha kapely skončila nečakane v septembri 1977 po tragickej Bolanovej dopravnej nehode. Zomrel 16. septembra 1977 pri autonehode neďaleko od svojho domu v Londýne. Vracal sa domov z nahrávacieho štúdia, šoférovala jeho priateľka. V singlovej hitparáde mali T. Rex 15 skladieb, štyri z nich, Hot Love, Get It On, Telegram Sam a Metal Guru sa dostali na prvú pozíciu. Ich tvorbu dokumentuje osem vydaných štúdiových a viac ako tri desiatky live a kompilačných albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM