Webnoviny - Svet

Slávny dostihový kôň Overdose s novými podkovami

WEBNOVINY.SK

Slávny zatiaľ nezdolaný dostihový kôň Overdose Foto: SITA/AP BERLÍN 23. marca (WEBNOVINY) – Slávny zatiaľ nezdolaný dostihový kôň Overdose, na ktorom má polovičný vlastnícky podiel Zoltán Mikóczy z Dunajskej Stredy, dostal v Berlíne nové podkovy – vpredu preventívne stále lepené, vzadu priklincované. Na tento úkon priletel z Veľkej Británie odborník Stuart Packham, v ktorého kováčskej starostlivosti je žrebec od leta. Dohliadajúci veterinár Zsolt Szmodits skonštatoval, že hnedáka teraz čaká kopec práce pri nadobúdaní niekdajšej formy. „Nič,“ odpovedal Szmodits na otázku oficiálneho portálu venovaného Overdosovi, či momentálne niečo bráni plnohodnotnému tréningu v centrále Hoppegarten v nemeckej metropole u kouča Sándora Ribárszkeho, a opatrnejšie doplnil: „Počkajme však ešte dva týždne.“ Po roku liečby a rekonvalescencie sa teda problémy s kopytami zdajú byť definitívne minulosťou.

Mikóczy začiatkom marca pri oznamovaní vzniku syndikátu OVERDOSE Vagyonkezelő Kft, v ktorom má po 10% päť maďarských spoločností (CIG Pannónia Életbiztosító Zrt., EUROINVEST Zrt., KÖZGÉP Zrt., MOL Nyrt. a OTP Bank Nyrt.) a jeho hodnotu stanovili na 1,5 miliardy forintov, pre agentúru SITA povedal: „Kôň by v optimálnom prípade mohol byť vo vrcholnej forme 19. júna, keď sa na britskom festivale Royal Ascot koná súperenie Golden Jubilee Stakes. Samozrejme, chcelo by to naordinovať mu aspoň jeden prípravný štart, možno aj dva. Overdose nám v budúcich týždňoch sám naznačí, či to pôjde. Dnes ešte nemôžeme vyhlásiť, že sa všetko vydarí.“ Teraz Mikóczy dodal: „Podkúvanie bolo štandardné a bez komplikácií. Stuart Packham sa hneď večer vrátil domov. Záťaž budeme zvyšovať postupne. Žrebec začiatkom apríla absolvuje nejaké tréningové úseky už naplno. O dva – tri týždne, keď posúdime, ako zvláda vypätie, budeme múdrejší. Chceme ho pripraviť na Royal Ascot, ale v žiadom prípade za každú cenu. Pôvodne sme uvažovali o dvoch prípravných štartoch, prvom vyložene ľahšom na obnovu sebavedomia a vyhodnotenie formy, druhom už o čosi náročnejšom. Vzhľadom na krátkosť času je však momentálne oveľa pravdepodobnejšie, že napokon pobeží len raz niekedy v polovici mája.“

Pri vzniku spomenutého vlastníckeho združenia vyčíslili žrebcovu hodnotu pre prípad, že by sa zo zdravotných dôvodov už nikdy nemohol objaviť na dráhe, na 400 miliónov forintov. Išlo by o jeho chovateľskú hodnotu ako plemenného žrebca. Päť nových spoluvlastníkov vstúpilo do tohto projektu sumou 200 miliónov forintov (v prepočte približne trištvrte milióna eur) a ich vklad sa priebežne môže zvyšovať za okolností, ktoré sú predmetom syndikátnej zmluvy. Zainteresované strany sa dohodli, že ďalšie podrobnosti nebudú zverejňovať. Jednou zo základných podmienok vzniku syndikátu bolo, aby päťročný hnedák britskej proveniencie naďalej bol administratívne koňom v maďarskom vlastníctve (registrovaný maďarskou dostihovou autoritou Nemzeti Lóverseny).

Spolumajiteľmi Overdosa do decembra boli Mario Hoffmann a Štefan Czucz. Trojica spoločníkov v projekte vytvorenom pre vlastníctvo a prevádzku koňa vyhodnotila spoluprácu za rok 2009 a pri zvážení všetkých okolností dospela k rozhodnutiu partnerstvo ukončiť, o čom Mikóczy informoval tlačovou správou.

Jeden z najuznávanejších svetových šprintérov súčasnosti Overdose ako ročný stál na aukcii v britskom Newmarkete 2000 guineas (špeciálna historická dražobná mena rovnajúca sa približne libre), čiže v prepočte cca 3000 eur. Zatiaľ zarobil 187 583 eur, má za sebou tucet triumfov. Predvlani v Paríži ako prvý prebehol cieľom Prix de l´Abbaye de Longchamp s celosvetovo najvyšším štatútom Group 1 a dotáciou štvrť milióna eur, ale rozhodcovia vzápätí výsledok anulovali, pretože jednému z aktérov sa neotvoril štartový box. Devätnásteho apríla 2009 pri vstupe do novej sezóny triumfoval o 8 dĺžok v rekorde dráhy 54,6 s na budapeštianskej kilometrovej Veľkej cene Maďarska, odvtedy sa neobjavil na dráhe.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM