JAB Zo Slovenska

FOTO: Spišská sa hrdí parádnym unikátom. Na svete je jedinečná maketa Provinčného domu

Historicky významná budova v našom meste sa dočkala vskutku unikátnej makety. Je z dreva, dá sa rozobrať a návštevníci ju môžu vidieť v Múzeu Spiša.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Spišská sa hrdí parádnym unikátom. Na svete je jedinečná maketa Provinčného domu
12
Galéria

Historické centrum nášho mesta ponúka domácim aj návštevníkom kus zaujímavej histórie. Medzi najvzácnejšie budovy nielen v Spišskej Novej Vsi, ale aj na celom Spiši patrí takzvaný Provinčný dom, v ktorom v súčasnosti sídli Múzeum Spiša.

Podľa plánov z roku 1786

Práve jeho histórii ako aj architektúre objektu sa bude venovať nová expozícia. Ako nám prezradil historik múzea Miroslav Števík, nebýva typické pre múzeá, aby venovali pozornosť architektúre, práve preto sa rozhodli priblížiť históriu tak vzácnej budovy aj takouto formou.

„Maketa je vyrobená presne podľa plánov Novovešťana Frantza Bartla, ktorý zachytil vývoj tejto parcely v roku 1786. Je vyrobená zo sibírskej brezy v mierke 1:50. Zaujímavosťou je že je rozoberateľná a tak návštevníci môžu preskúmať presne ako Provinčný dom vznikol či vypadal aj pred 500 rokmi,“ priblížil Števík.

Ďalšie plány

Ako doplnil, maketa vznikala štyri mesiace, no pred samotnou realizáciou prebiehali takmer dva roky príprav. „Aj keď dnes je doba počítačov a rôznej techniky, stavili sme na drevo, ktoré má predsa len v tomto pretechnizovanom svete svoje čaro,“ prezradil nám.

Ako však doplnil, táto kópia celého objektu Provinčného domu by mala byť len začiatkom. „Pohrávame sa s myšlienkou takouto formou dať vyrobiť aj takzvanú Šestnástku, kde bývali počas svojho pobytu v Spišskej richtári 16 spišských miest (dnes na jej mieste stojí zimný štadión), či historické jadro nášho mesta z 19. storočia, ktoré by mohlo byť zaujímavé ako pre domácich tak aj pre návštevníkov,“ uzavrel.

Parádnu maketu Provinčného domu si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.

Naozajstná nádhera: Toto krásne dielo poteší oči každého správneho Novovešťana
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM