Zo zahraničia

V Česku pribudlo vyše 3-tisíc nakazených a 22 úmrtí! Krajina sprísňuje opatrenia

Situácia u našich českých susedov je vážna. Od pondelka sprísňujú protiepidemické opatrenia, od stredy k nim pribudnú ďalšie.

Ilustračný obrázok k článku V Česku pribudlo vyše 3-tisíc nakazených a 22 úmrtí! Krajina sprísňuje opatrenia
Zdroj: TASR/AP

V Českej republike v nedeľu pribudlo 3 104 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Je to najviac počas tohto víkendového dňa od začiatku pandémie, vyplýva z údajov zverejnených v pondelok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

V spojitosti s ochorením COVID-19 eviduje Česko 22 nových úmrtí, celkovo ich je 987.

Nakazení Česi

Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 117 110 prípadov nákazy, aktívnych prípadov je momentálne 59 920. Hospi­talizovaných je 2 106 pacientov (údaj k 18.00 hod. v nedeľu), počet ľudí vo vážnom stave vzrástol o 30 na 438 (údaj zo soboty). Počet vyliečených pacientov sa zvýšil o 70 na 56 203.

Zatiaľ najviac nakazených za 24 hodín pribudlo v Česku v piatok 9. októbra, a to 8 618. V ten deň sa vykonal aj rekordný počet 26 713 testov. Čo sa týka pohlavia a veku, najviac nakazených je aktuálne medi mužmi vo vekovej skupine 25 – 34 rokov (9 977) a u žien vo vekovej skupine 45 – 54 rokov (10 406).

Sprísňujú opatrenia

Od pondelka Česi sprísňujú protiepidemické opatrenia. Na dva týždne zostanú zatvorené pamiatky, divadlá a kiná, zákaz platí pre koncerty a výstavy, a tiež takmer pre každé profesionálne i amatérske športovanie. Obmedzené sú návštevy v nemocniciach a na úradoch. Na druhý stupeň základných škôl sa vracia výučba na diaľku, tá je povinná tiež na všetkých stredných a vysokých školách. Informuje o tom portál iDnes.cz.

Z kultúrnych inštitúcií musia od pondelka zostať zatvorené aj galérie a múzeá, hrady, zámky či hvezdárne. Zakázané sú púte, predstavenia cirkusov a varieté, kongresy aj veľtrhy. Účasť na vnútorných náboženských akciách je obmedzená maximálne na desať ľudí. Ďalšie opatrenia bude v pondelok schvalovať vláda. Platiť by mali od stredy.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM