Archív TASR Regióny Regióny

V rámci Hradných slávností návštevníci zažili v Starej Ľubovni aj nočnú prehliadku hradu

Posledný júlový víkend patril na hrade Ľubovňa Hradným slávnostiam. Tie štartovali v piatok a návštevníci sa počas všetkých troch dní mohli tešiť na špeciálny program, počas ktorého im predstavili historickú udalosť – „Keď sa kráľ z víťaznej bitky na hrade zastaví“.

Ilustračný obrázok k článku V rámci Hradných slávností návštevníci zažili v Starej Ľubovni aj nočnú prehliadku hradu
Foto: Archív TASR / Zdroj: TASR

Od piatka do nedele 29. júla návštevníci videli návrat kráľa Jána III. Sobieskeho z víťaznej bitky pri Viedni, kde porazil Turkov a zabránil im tak v postupe do Európy. V hlavnom programe vystúpili Małopolska choręgiew husarska z Krakova, šermiarska skupina Bojník z Bojníc, tanečné zoskupenie ShadenProfi a sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických Baní. „Okrem toho i návštevníci v rámci piatkovej večernej prehliadky zažili aj na jedinečnú ohňovú šou a tieňohru v podaní skupín Bojník a ShadenProfi,“ povedal riaditeľ múzea Dalibor Mikulík.

Pre návštevníkov severného Spiša však boli tento víkend pripravené aj ďalšie podujatia. V sobotu 28. júla sa v obci Hniezdne stretli milovníci a priaznivci motoriek chopper. „Nestville Chopper Fest sa konal už jubilejný piaty raz. Napriek tomu, že ide o zraz motorkárov, každoročne je podujatie navštevované celými rodinami, ktoré obdivujú krásu motoriek a životný štýl motorkárov. Z Hniezdneho sa majitelia chopperov a ďalších impozantných tátošov vydali aj na spanilú jazdu po Starej Ľubovni,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalátová. Dodala, že súčasťou motorkárskeho festivalu bol aj bohatý hudobný program, rôzne súťaže i kaskadérska šou.       Festival gastronómie zase priniesol do regiónu Salaš u Franka v Starej Ľubovni. Okrem kulinárskych špecialít jbola pripravená aj ukážka života bačov, podpísanie bačovskej zmluvy, šou baristov z Chorvátska a hudobný program. „Víkend bohatý na podujatia vyvrcholil rytierskym turnajom v Stredovekom vojenskom tábore. Návštevníkov preniesol do čias minulých, keď ešte platili rytierske cnosti a česť bola viac ako život. Udatní bojovníci a bitkami zocelení rytieri priamo pred očami divákov predvádzali svoju šikovnosť a obratnosť nielen v rytierskych turnajových disciplínach.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM