Magazín

Nebezpečenstvá počas sviatkov: Ak si nedáte pozor, nevinné činnosti skončia KATASTROFOU

Vianočné obdobie je obdobím, keď sa každý ponáhľa a menej sa sústredí na bežné úkony. Vyvarujte sa chybám, ktoré by mohli ohroziť vaše zdravie.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečenstvá počas sviatkov: Ak si nedáte pozor, nevinné činnosti skončia KATASTROFOU
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

V období Vianoc si treba dávať pozor na požiare z adventných vencov, úrazy pri upratovaní či na stres na cestách. Podľa škodovej štatistiky poisťovne Uniqa ide o hlavné nebezpečenstvá počas sviatkov.

Pozor na sviečky!

Zapaľovaním sviečok počas adventu vznikajú aj požiare. Poisťovňa preto radí neodchádzať z domu, kým sa človek nepresvedčí, že uhasil sviečky. Zápalky a zapaľovače odporúča upratať z dosahu detí.

„Domácnosti sú v dnešnej dobe doslova preplnené vybavením z materiálov, ktoré sa rýchlo vznietia a horia, pričom dochádza k úniku veľkého množstva vysoko toxického dymu,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Beata Lipšicová. Požiare spôsobujú aj pochybné, lacné elektronické sviečky.

Úrazy pri upratovaní

Úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventova­nejšie vo voľnom čase, pričom dominuje práve decembrové obdobie. Najrizikovejšie z nich sú pády z rebríkov pri zdobení domu či schovávaní vianočných darčekov.

Vianočné obdobie je zároveň obdobím, keď sa každý ponáhľa a menej sa sústredí na bežné úkony. „Chodci vstupujú na cestu bez rozhliadnutia, nervózni vodiči v kolónach môžu prehliadnuť ľudí na priechode alebo tých, ktorí sa náhlia medzi vozidlami. V decembri tak každoročne pribúda osôb zrazených autom v mestách, pričom čiastočne hrá v týchto prípadoch úlohu aj alkohol,“ pokračovala Lipšicová.

Falošné e-shopy

Práve počas predvianočného stresu je podľa nej potrebné byť opatrným aj pri online nákupoch. Poisťovňa každoročne eviduje medzi sviatkami zvýšený počet hlásených udalostí, ktoré sa týkajú falošných e-shopov, ale aj neskorého doručenia či nedodania objednaného tovaru.

Často ide o online obchody, ktoré sa tvária, že predávajú značkový tovar, zobrazujú sa aj na sociálnych sieťach a ľudia ich zdieľajú. Podvodníci môžu takto jednorazovo vylákať nielen peniaze, ale aj zbierať osobné údaje a informácie o platobnej karte, ktorú môžu následne ďalej zneužiť.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM