Zo zahraničia

Severná Kórea odmieta zasadnúť za rokovací stôl s USA

Dlhodobo napäté medzikórejské vzťahy sa ešte viac vyhrotili v júni.

Ilustračný obrázok k článku Severná Kórea odmieta zasadnúť za rokovací stôl s USA
Zdroj: TASR

Severná Kórea nemá v úmysle sadnúť si za rokovací stôl s vyjednávačmi USA. Vyhlásil to v utorok popredný severokórejský diplomat Kwon Čong-gon, ktorého citovala agentúra Reuters.

Nemiešajte sa!

Diplomat sa tak vyjadril len krátko pred tým, ako do Soulu priletel námestník amerického ministerstva zahraničných vecí Steve Biegun, ktorý chce dosiahnuť obnovenie pozastavených jadrových rozhovorov s Pchjongjangom.

Kwon Čong-gon, ktorý je na severokórejskom ministerstve zahraničných vecí šéfom sekcie pre záležitosti týkajúce sa USA, zároveň vyzval Južnú Kóreu, aby sa prestala „miešať“ do záležitostí KĽDR.

KĽDR ešte v sobotu vyhlásila, že nepovažuje za potrebné, aby sa konal nový summit lídrov Severnej Kórey a USA.

Vyjadrila sa tak len niekoľko dní po tom, ako juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý sa ponúkol na sprostredkovanie takýchto rozhovorov.

Naznačil pritom, že severokórejský líder Kim Čong-un by sa s americkým prezidentom Donaldom Trumpom mohol stretnúť ešte pred americkými prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri.

„Je už na čase, aby sa (Južná Kórea) prestala starať do záležitostí iných, zdá sa však, že na tento jej zlý zvyk neexistuje liek,“ povedal Kwon, ktorého citovala severokórejská agentúra KCNA. „Explicitne povedané, nemáme v úmysle zasadnúť za rokovací stôl so Spojenými štátmi,“ dodal.

Na mŕtvom bode

Podľa Jang Mu-džina, profesora na Univerzite sevorokórejských štúdií v Soule, odráža Kwonovo vyhlásenia pretrvávajúce medzikórejské napätie i názor Pchjongjangu, že o jadrových otázkach by mala KĽDR diskutovať len s Washingtonom.

„Tiež to naznačuje, že Severokórejčania zavrhli koncept predošlých rokovaní, v ktorých zohrával Soul úlohu sprostredkovateľa, a k (rokovaciemu) stolu sa nevrátia bez veľkých ústupkov zo strany USA,“ dodal.

Rokovania medzi USA a Pchjongjangom sú na mŕtvom bode od februára 2019, keď stroskotal druhý summit Kima s Trumpom vo Vietname a následne aj rokovania na pracovnej úrovni.

Dlhodobo napäté medzikórejské vzťahy sa ešte viac vyhrotili v júni, po tom, ako KĽDR vyhodila do vzduchu na svojej strane štátnych hraníc budovu spoločného styčného úradu s Južnou Kóreou, ktorý symbolizoval snahy o zmierenie.

Námestník amerického ministerstva zahraničných vecí Biegun pricestoval v utorok do Soulu, aby tam s juhokórejskými predstaviteľmi diskutoval o spôsoboch, ako obnoviť pozastavené rokovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM