Monika Hanigovská Lifestyle

Ťažko sa vám zaspáva? Osvojte si techniku VOJAKOV a do 2 minút budete „tuhí“!

Vďaka tejto technike dokážu vojaci zaspať kedykoľvek a kdekoľvek. Teraz to môžete aplikovať na sebe a dopriať si spánok bez čakania.

Ilustračný obrázok k článku Ťažko sa vám zaspáva? Osvojte si techniku VOJAKOV a do 2 minút budete „tuhí“!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Nemôžete v noci zaspať alebo sa často budíte? Vyskúšajte techniku vojakov, počas ktorej sa ocitnete veľmi rýchlo v ríši snov. Bližšie ju predstavil fitness guru Justin Augustin, ktorý ju nazval mind-blowing, informuje o tom denník The Sun na svojom webe.

„Táto technika bola vyvinutá v armáde, aby umožnila vojakom zaspať kedykoľvek a kdekoľvek, dokonca aj na bojisku, kde je prostredie extrémne nevhodné a je tam veľa hluku. Spánok je pre vojaka kľúčový,“ vysvetlil špecialista.

Ako ďalej prezradil, podľa jeho výskumu je táto technika vojakov navrhnutá najmä pre pilotov bojových lietadiel, ktorí si potrebujú udržať 100-percentnú koncentráciu, no nedostatkom spánku by im začala klesať.

Postup ako rýchlo zaspať

Pohodlne si ľahnite na chrbát. Zhlboka sa nadýchnite, začnite uvoľňovať každú časť tela, postupujte od hlavy až k pätám. „Najprv uvoľnite svaly na čele,“ vysvetľuje Justin Augustin, a potom pripomína, aby ste pokračovali svalmi v oblasti očí, líc a čeľusti. No pozor, po celý čas sa sústreďte iba na dýchanie! Je dôležité, aby ste počas toho začali vytesňovať všetky myšlienky.

„Ďalej pokračujte ku krku a ramenám. Uistite sa, že ich nemáte napnuté. Spustite ich čo najnižšie, ruky majte voľne pri sebe,“ prízvukuje odborník. Zhlboka dýchajte a postupne rovnako aj pri hrudníku, bruchu, nohách a chodidlách.

Nezabúdajte, že pre túto techniku je dôležitá sústredenosť a správne dýchanie.

Zapojte predstavivosť

Počas tejto techniky je dôležitá i predstavivosť. Počas prípravy na spánok si v mysli vždy vytvorte jeden z dvoch vopred odporúčaných scenárov.

V prvom ležíte v kanoe na pokojnom jazere pod modrou oblohou, a v druhom v hojdacej sieti v tmavej miestnosti.

Ak si nedokážete stále navodiť spánok, fitness guru má ďalšiu vychytávku. „Ak máte stále pocit, že vás čokoľvek rozptyľuje, len si pripomeňte, že na to nebudete myslieť. Približne 10 sekúnd si opakujte v hlave: Nemysli, nemysli, nemysli,“ vysvetľuje.

Túto techniku by ste mali cvičiť každú noc, a to počas šiestich nasledujúcich týždňov. Je totiž vysoko pravdepodobné, že sa pripojíte k šťastlivcom, pretože až „96 % ľudí, ktorí techniku zvládli, sú skutočne schopní zaspať do dvoch minút od zavretia očí,“ dodal na záver odborník na zdravý životný štýl.

Ľudia si to pochvaľujú

Justin Augustin uverejnil techniku na svojom TikToku a jeho príspevok si ihneď vyslúžil množstvo komentárov. „Túto techniku ma naučil lekár a to len s malými obmenami, keď som trpel nespavosťou v dôsledku PTSD (trauma a posttraumatická stresová porucha, poz. red.),“ vyznal sa nadšene k videu istý diskutujúci.

„Verte mi, že to funguje na 100 %, keď to robíte správne,“ napísal ďalší z komentujúcich.

VIDEO s návodom na dosiahnutie rýchleho spánku si môžete pozrieť aj TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM