Magazín Lifestyle

20 potravín sa spája s RAKOVINOU: TIETO dobroty si do úst už asi nevložíte!

Chcete žiť dlho a zdravo? Skúste povedať „nie“ týmto potravinám alebo ich aspoň obmedziť.

Ilustračný obrázok k článku 20 potravín sa spája s RAKOVINOU: TIETO dobroty si do úst už asi nevložíte!
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Jedlo môže spúšťať rakovinu. Veľmi nebezpečná je častá konzumácia ultra spracovaných potravín.

Ako nedávno informovala CNN, tieto potraviny zvyšujú riziko spomínaného nádorového ochorenia. Chcete vedieť, na ktoré konkrétne jedlá si máte dávať najväčší pozor?

Pozrite si zoznam najčastejších potravín, ktoré sa s touto pliagou spájajú. Mnohé patria medzi obľúbené pochúťky Slovákov.

1) Zemiakové lupienky

Chrumkavá pochúťka, ktorú si často doprajú mnohí z vás pri filme či len tak, môže byť veľmi nebezpečná. Myslíte hneď na nadváhu? Tá nemusí byť najväčším problémom. Balíček zemiakovej pochúťky obsahuje okrem zemiakov aj trans-tuky a sodík – a ten spôsobuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

2) Popkorn z mikrovlnky

Vedeli ste, že v popkorne do mikrovlnky nájdete aj kyselinu perfluóroktánovú (PFOA), ktorá sa spája s rakovinou a neplodnosťou? Tento toxín okrem iného zvyšuje rakoviny pečene, semenníkov, obličiek a pankreasu. Problémom je však viac. „Väčšina pukancov obsahuje sójový olej, ktorý môže spôsobiť žalúdočné problémy a kožné vyrážky,“ pripomína portál Buzzaura.

3) Konzervované potraviny

Mnohé konzervované jedlá obsahujú chemikáliu s názvom bisfenol-A alebo BPA. Kde ju nájdete? Využíva sa pri výrobe plechoviek a potravinárskych obalov. BPA sa čoraz viac skloňuje s rakovinou prsníka a prostaty, cukrovkou, obezitou, srdcovými chorobami aj potratmi.

Na ktoré potraviny si dávať ešte pozor? Prečítajte si na druhej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM