Technológie

Aj vám prišiel takýto e-mail od operátora? POZOR! Ide o PODVOD

Ak vám v elektronickej schránke pristane nová pošta, netreba zabúdať na ostražitosť. Polícia upozorňuje na najnovší podvod.

Ilustračný obrázok k článku Aj vám prišiel takýto e-mail od operátora? POZOR! Ide o PODVOD
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky , Pexels.com

Polícia upozorňuje na nový premyslený podvod, ktorý je takmer dokonalý.

„Omeškané úhrady faktúr nepotešia naozaj nikoho a takéto menej príjemné situácie chce každý vyriešiť ideálne čím skôr. A práve na to sa spoliehajú aj podvodníci,“ píše polícia.

Ľuďom totiž začali chodiť správy s falošnými faktúrami Telekomu vymáhajúcimi nedoplatky za ponúkané služby.

Takmer dokonalé

Dizajn správy a faktúry vyzerá naozaj pôsobivo a na prvý pohľad je iba ťažko rozoznateľný od skutočnej faktúry. Ako upozorňuje polícia, podvodníci zabudli na jeden dôležitý detail.

„Tým je e-mailová adresa, z ktorej bola faktúra odoslaná. V zobrazovanom "mene“ odosielateľa, ktoré si viete upraviť, je síce uvedené „Elektronicka refundacia Telekom“, avšak samotná doména mailovej adresy okolo tej „telekomáckej“ ani nešla. Patrí totiž cirkevnej univerzite. Na Fidži," vysvetľuje polícia.

Ďalej nesedia ani dátumy z predmetu správy a v samotnej „faktúre“. Podľa polície sa v nej aj miešajú pojmy náhrada, dvojitý debet a refundácia.

Nedajte sa nachytať

„Zlatým pravidlom pri akýchkoľvek podobných mailoch je vždy dôkladne skontrolovať ich odosielateľa. Ak sa vám mailová adresa nepozdáva, môže ísť o podvod. Falošný mail môžu prezradiť napríklad gramatické preklepy v adrese odosielateľa alebo čudne pôsobiaca doména adresy,“ informujú muži zákona.

Ak ste aj tak na pochybách, informácie si stále môžete overiť u údajného odosielateľa – napríklad na jeho webovej stránke alebo na infolinke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

PODVOD S PREMAKANÝM DIZAJNOM PODVODNÍCI NEDOMYSLELI: PREZRÁDZA HO MAILOVÁ ADRESA Z FIDŽI 🤷‍♀️🏝 👉 Omeškané úhrady faktúr...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, February 25, 2024
Zdroj: Instagram.com/lunar_rock_maxx
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM